Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 STANDARD ZA KANARINCE BOJE!....

Go down 
АуторПорука
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: STANDARD ZA KANARINCE BOJE!....   Thu Dec 02, 2010 1:27 pm

Standard za kanarince boje
Standard za kanarince uvijek opisuje zamišljenog idealnog kanarinca. Budući da idealan kanarinac ne postoji, u svim standardima, priručnicima i sličnoj literaturi uvijek ćete naći samo crtež zamišljenog idealnog kanarinca, a nikada fotografije ! Uzgajivači se svojim uzgojem nastoje što više približiti idealnom kanarincu, dok suci na takmičenjima ocijenjuju koliko se izloženi primjerci razlikuju od definiranog standarda.
Kod kanarinaca boje, boja, iako najvažniji, nije jedini faktor koji odlučuje o kvaliteti ptice. Tu se još gledaju veličina i oblik, kvaliteta perja, držanje i opći utisak.
Kategorije koje se ocijenjeju na takmičenju su:
• MELANIN
Ocjenska stavka za melaninske kanarince boje. Intenzivne ptice pokazuju tanji i kraći crtež u usporedbi sa naintenzivnim i mozaičnim pticama.
Pojavljivanje lipokromske boje na perju ili podperju uzrokuje diskvalifikaciju ptice.
• LIPOKROM
Ocjenska stavka za sve kanarince boje.
Kod apigmentiranih ptica - dominantnih i recesivnih glavna je karakteristika bijela boja. Dominantno bijeli pokazuju minimum lipokromske boje na letnim perima. Recesivni ne pokazuju lipokromsku boju nigdje na tijelu.
Kod pigmentiranih ptica osnovna boja se kreće u rasponu od žute do crvene. Ptica mora biti iste nijense boje na cijelom tijelu.
• KATEGORIJA
U ovoj stavci ocjenjuje se da li ptica po stavci intenziteta (A-intenzivno, B-neintenzivno, C-mozaik) zadovoljava kriterije. To je stavka u kojoj se ocjenjuju pigmentirane lipokromske i melaninske ptice.
• PERJE
Perje mora biti komletno operjano i izmitareno. Letno perje krila i repa mora biti čitavo i simetrično. U krilima mora biti po 18, a u repu 12 dugih pera. Perje mora biti priljubljeno uz tijelo, mora odisati svježinom i sjajem, te predstavljati jednu kompaktnu cjelinu u izgledu ptice.
• DUŽINA I OBLIK
Idealna dužina ptice je 13,5-14 cm. Oblik kanarinca boje je izmeđi Carduelis carduelisa i Carduelis canabine. Tu naročitu pažnju treba posvetiti kljunu koji mora biti čunjast (kratak i jak), glavi, koja mora biti dosta široka i zaobljena, kratkog i punog vrata, koji se neprimjetno slijeva u trup. Prsa su slabo naglašena, te sa nešto uvučenim trbuhom prema korjenu repa čini neprekinutu krivulju u obliku blagog luka. Leđa od vrata do kraja repa čine neprekinutu liniju. Ramena su čvrsta i zaobljena, te sa krilima i repom čine vretenasti oblik. Letna pera krila sastaju se na trtici. Rep je lijepo sakupljen i i harmonično ukomponiran u dužinu ptice. Završava u obliku slova V. Noge lagano savijene u koljenima. Dužina i oblik trebaju sačinjavati jednu harmoničnu cjelinu.

Idealni veličina i oblik kanarinaca boje prema talijanskom standardu
• DRŽANJE
prilikom ocjenjivanja kanarinac mora davati utisak naviknutosti na izložbeni kavez. Stojeći na štapići mora činiti kut od 45 stupnjeva između zamišljene simetrale štapića i tijela. Krila moraju biti zatvorena i davati dojam da se odmaraju na na repu. Repna pera moraju biti lijepo poredana, jedno preko drugoga, tako da kada se promatraju odozgo daju osjećaj kompaktnosti, čvrstoće i jednake širine. U ovoj stavci se ocjenjuje čistoća same ptice, njena kondicija i vitalnost.
• OPĆI UTISAK
Još jednom proanalizirati sve prethodne stavke, te se posebno osvrnuti na zdravlje i čistoću ptice. U ovoj stavci standard daje sucu pravo da izvrši korekcije ocjene po svom stručnom mišljenjuOdnos, veličine i oblika kanarinaca boje


1. Glava ovalna, sa zakrivljenim površinama duž svih strana.
2. Vrat blago povijen.
3. Obrazi blago zaobljeni skoro ravni.
4. Leđa gotovo ravna, ne konkavna ili konveksna.
5. Ivice zatvorenog krila počivaju na sapima.
6. Rep je nešto gore u odnosu na neutralne linije.
7. Oči skoro na sredini glave, apsolutno nema obrva.
8. Kljun, konusan, dvije polovice gotovo indeticni i zatvorene.
9. Brada, formira liniju i dopunjuje grudi.
10. Linija grudi, nikad nije ravna ili ispupčena,
11. Stomak zakrivljen i formira sklad sa grudnim pregibom.
12. Ublažena bedra su jasno vidljiva. Ima skoro uspravno hodanje.
13. Zatvoreni prsti oko stajalica.
14. Nokti ne predugi ili leže ravno na stajalica.
15. Rep odvojen, ali ne previše dubok.

Tekst preuzet sa interneta
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
 
STANDARD ZA KANARINCE BOJE!....
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: KANARINCI-
Скочи на: