Zdravo svima
Zbor je o kanarinci koji ga imam vec goidnu ipol - saljem video od njega.
https://www.youtube.com/watch?v=LyC5ux8Em5wKanarinac je veseo kao sto mozete viditi iz videa, jede normalno mozda i manje od normalno (od mesanu hranu za kanarince vecinom jede samo crno seme a svetlo manje) ali danas sam ga uzeu u ruke i kada sam mu duvnuo u trbuh isti je bio nakako taman i kobilica je bila ostrija.
Mislim da je kokcidioza kao sto mogu procitati iz forume ali od druge strane ptica je vesela, nije nakostrjisena i nema zaprljanosti oko zadnjeg dela gde isfrja izmet sto je pa usprutno o glavnim simptoma kokcidioze pa i salmonelu.
Izmet je nekako zelenkast ali ne smrdi sto je jos jedan dokaz da ni je kokcidioza ili salmonela (u video sa kanarinca mozete vidite dno kafeza i izgled izmeta)
I pitanje je sta je kanarinca - jer bolest ili???U ovom stanje kanarinac je oko mesec dana mozda i vise - mislim da ovo je vazno u pogledu prognoziranje bolesti - ako je kokcidioza i je ima vec mesec dana i vise dali kanarinac bi bio veseo i nenakostrjesen???
Ukoliko neko ima iskustvo i znanje oko ovoga molim neka pise - dali je kanarinac bolestan i ako je koja bi bolest mogla biti i ukoliko je bolest koji lekarstva da mu dam.
Ukoliko su potrebne dodatni podatke pisete slobodno.
PS. Prije dve nedelje kupio sam novog kanarinca i posle jednu nedelju (prije 7 dana) stavio sam oba kanarinca u isti kafez na 3 dana. Posle savjeti od iskusne pticare razdvojijo sam gi i sada su u posebne kafeze jedan pored drugog sa pregradu izmegu.
Ovaj novi kanarinac zadjni 3-4 dani poceo je da pjeva a u isto vreme i poceo je izmet da mu bude nekako zelenasti (za ovo sam pisao u temu zelenasti izmet u ovog foruma i djelu kanarince). Poceo sam mu davati medicinskog ugljena i mak u grida i primetio sam da to jako voli i samo to jede a seme manje i to samo crno seme a svjetlo manje.
Jer moguce ovaj novi da je nesto zafatio od onaj stari posto kao sam rekao cuvao sam gi par dana zajedno i treba li mu nesto dati kao preventivu iako vidim da sve je normalno - kanarinac je veseo, jede i pjeva.
I na obe ptice u zadgnu nedelju ima dajem otsjanu vodu sa jabucasti ocat (1.5-2ml na 0.5l vode) a danas sam im dao isto to samo i sa malo cesnjaka (malo parce cesnjaka i jabucasti ocat otstajali u vodu oko 12 sata i posle sam izvadio cesnjak i vodu danas sam im dao da piju).
Pozdrav i nadam se da neko od iskusniji na ovom forumi dati neki smernice, dijagnozu i preporuku za lekarstva.
!!! Posto ne znam sta dalje dali dok ne dobijem neke smernice da dajem medicinskog uglja i maka sa standardnu hranu za kanarince. Planiram da pocnem davati i vitamine "muvisol" u vodu - jer je ovo ok ili???