Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!

Go down 
Иди на страну : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
АуторПорука
Siskin
Pocetnik
Pocetnik
Siskin

Број порука : 99
Join date : 25.11.2009
Age : 32
Локација : Bosna i Hercegovina

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Wed Dec 02, 2009 6:26 am

Drle ::
Ovo su slike bastarda iz Crne Gore od pticara Veljka, pozdrav za Veljka i hvala za slike,pozdrav Drle

Ko je majka ovom baštardu?
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Wed Dec 02, 2009 6:36 am

Siskins ja sam od kolege dobio samo slike bez ikakvi daljnih informacija tako da ne mogu da ti kazem kaku je kanarinku koristio za majku, Drle
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: BASTARDI MOG DRUGA SASTOPERCA!.   Wed Dec 02, 2009 6:48 am

Ovo su slike moga drugara Gorana Sljivancanina ( SESTOPERAC)iz Crne Gore tj. PodgoriceDupli klik na sliku


Последњи изменио Drle дана Sun Jan 31, 2010 12:56 pm. измењено укупно 1 пута
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Steva
Admin
Admin
Steva

Број порука : 660
Join date : 13.05.2009
Age : 37
Локација : Zemun

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Thu Dec 03, 2009 12:01 am

Lepi bastardi... Very Happy
Назад на врх Go down
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
БАНЕ

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 38
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Thu Dec 03, 2009 10:09 am

ma sestoperac je cudo!
pretpostavljam da su mu bastardi od ahat mozaika....lepe ptice,jake maske vrhunske su! Shocked
Назад на врх Go down
alann
Pocetnik
Pocetnik
alann

Број порука : 4
Join date : 14.05.2009
Age : 45
Локација : Podgorica -Montenegro

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Dec 04, 2009 1:53 pm

БАНЕ ::
ma sestoperac je cudo!
pretpostavljam da su mu bastardi od ahat mozaika....lepe ptice,jake maske vrhunske su! Shocked
Ovo su Bane od lipohrom crvene mozaik zenke
Назад на врх Go down
danijelvr
Pocetnik
Pocetnik
danijelvr

Број порука : 73
Join date : 17.12.2009
Age : 38
Локација : Vranje

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Dec 18, 2009 1:47 am

БАНЕ ::
ma sestoperac je cudo!
pretpostavljam da su mu bastardi od ahat mozaika....lepe ptice,jake maske vrhunske su! Shocked
Od ahata nemogu imati ovoliko belina, jer su oni melaninske ptice...
Od ahat mozaika se dobijaju normal bastardi koji vise lice na oca tj. na stiglicu ako se sa njom pari...
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: BASTARDIRANJE!!!!!   Fri Dec 18, 2009 2:46 am

Tekst preuzet sa interneta:--------------------------------------------------------------------------------

BASTARDI

“Moda ukrštanja štiglica sa kanarincima, srodnim zebama iz Evrope, Južne i Severne Amerike, Azije, pa i nekim zebama iz Afrike, traje jedan poduži vremenski period. Dobijeni melezi iz ovakvih parenja su najčešće neplodne ptice(bastardi ili hibridi), ali veoma interesantnog, unikatnog izgleda i izložbeno veoma vredni primerci. U ranijem vremenskom periodu sama ukrštanja različitih vrsta i dobijanje hibrida nije bio nimalo lak posao za odgajivače, kako zbog nedostatka adekvatne hrane, tako i zbog najčešćeg korišćenja štiglica ulovljenih u prirodi kojima je bio potreban poduži period adaptacije na volijeru.Pri ocenjivanju bastarda štiglica bitan udeo je imao stepen komplikovanosti ukrštanja vrsta, jer je na primer mnogo lakše bilo ukrstiti štiglica sa kanarinkom, nego recimo sa ženkom evropske zimovke. Danas su ti faktori gotovo sporedni u zemljama sa razvijenom avikulturom jer se štiglici već više godina razmnožavaju u kavezu, selekcionisane su mnoge mutacije(smedja. ahat, pastel, žuta, belogrla, satine, izabel, albino, lutino, beloglava, bela crnooka, opal, feo, eumo i neke kombinacije izmedju njih) i upoznata pravila njihovog nasledjivanja, tako da se već naziru koraci koji vode ka domestifikaciji štiglica.

Naravno da je razmnožavanje i ukrštanje ptica proizvedenih u volijeri mnogo jednostavnije nego sa početnim štiglicama iz prirode, a sada kada je to takoreći prevazidjeno javlja se mnoštvo novih trendova i zahteva koji se moraju pratiti. Mnoštvo dobijenih mutacija štiglica otvorilo je nove mogućnosti koje se sve više koriste i primenjuju pri bastardiranju, a ponajviše u Italiji, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Španiji i Nemačkoj.

Pri bastardiranju štiglica mutirane boje sa kanarincima boje trend je da to budu kanarinci iste ili srodne mutacije, ne bi li se dobili i hibridi u nekoj od mutacija(recimo satine, feo, opal itd.). Ovakvi hibridi su hit na zadnjim svetskom prvenstvima ptica, a njihovo ocenjivanje se odvija u posebnim sekcijama za mutacije hibrida zeba Evrope – sekcija H2 smedja, ahat, izabel i dr. i sekcija H3 feo, satine i dr.

Ukrštanja štiglica sa srodnim evropskim zebama, koja su vrlo popularna i uvek daju izuzetno atraktivne hibride, sve češće se usmeravaju na parenja istih mutacija, ako postoje za izabrane vrste koje se ukrštaju. Ovo garantuje dobijanje ionako atraktivnog meleza izmedju dve vrste još i u mutiranoj boji. Pored ovoga i neke zebe iz Južne Amerike koje se mogu ukrštati sa štiglicom su odgojene u podosta mutacija, kao na primer venecuelska cajzla i meksička zimovka, pa se i one koriste za ukrštanja sa štiglicima mutiranih boja i to slaganjem istih ili srodnih mutacija. Vidimo da su mogućnosti neiscrpne, a izgled unikatnih hibrida u nekoj od mutiranih boja deluje po malo i nestvarno.

Trgovina pticama u ekonomski razvijenim zemljama donosi ne mali profit, pa se nekim zakonskim aktima pokušavaju regulisati pravila za dozvoljena ukrštanja evropskih zeba. Cilj ovakvih zakona je da se strogo zabrane ukrštanja sa zebama ulovljenim u prirodi za najčešća parenja sa kanarincima.

Bastardi štiglica i kanarinke su odlični pevači, lepo izgledaju i potražnja za njima je dosta velika naročito u Italiji, a i zemljama Zapadne Evrope. Ptice iz prirode su u normal boji i one sa kanarincima, bez obzira na boju, najčešće daju hibride u normal(klasičnoj) boji. Upravo za takve, nazovimo, hibride normal boje(neki ih nazivaju crno – smedji), postoje predlozi o zabrani trgovine i prenošenja preko granica u nekim zapadnoevropskim zemljama(Francuska). Ovo je po meni besmisleno ako su štiglici normal boje korišćeni za ukrštanja propisno alkirani( u neku ruku domestifikovani), a ovome se protive i naravno svi odgajivači evropskih zeba. Mnoge evropske zebe, pa i štiglici u normal boji su nosioci neke od mutacija i u razvoju mutiranih boja ih je neminovno koristiti. Mutirane boje su skoro uvek recesivno nasledne, a neretko i vezane za pol, pa je nemoguće od ptica u mutiranoj boji uvek dobiti bastarde samo u mutaciji, već se obavezno izlegu i hibridi normal boje.

Sve ovo navodi na besmisao predloženog zakona i nepoznavanje materije od strane onih koji ga predlažu, a vidimo da se takvi slučjevi ne dešavaju samo kod nas, već i u razvijenim evropskim zemljama. Prave mere su stroga primena pravila koja zabranjuju lov evropskih zeba iz prirode i to je sasvim dovoljna i opravdana mera ako se sprovodi. To je regulisano i na svetskom nivou sa dve konvencije iz Vašingtona CE 338/97 i 1808/2001/, a na evropskom nivou konvencijom o zaštiti ptica donetoj u Bernu 10.02.1982. a proširenoj i dopunjenoj na Malti 23.02.2003. a tu je odlučeno da se do 31.12.2008. potpuno regulišu pravila o gajenju evropskih zeba i verovatno da neki stepen domestifikacije za njih.

Pravila moraju biti takva da preciziraju potpuno šta je legalno pri odgoju evropskih zeba , etična ali i praktična za odgajivače. Francuzi su već krenuli u pravljenje nekih verovarnih šema nasledjivanja boja hibrida izmedju štiglica i kanarinaca, prezentovaću ih uz napomenu da su to šeme koje se još uvek proučavaju, a podelili su ih na mutacije koje su recesivno nasledne i vezane za pol, recesivne i slobodno nasledne i dominantne nevezane za

1. štiglic M smedj X Kanarinka Ž smedja ili Kanarinac M smedj X štiglic Ž smedja daju 100% hibrida smedjih
2. štiglic M smedj X Kanarinka Ž ahat daju 50% hibrida M normala(smedje crnih) nosioca ahata i smedje(beznačajno zbog neplodnosti) i 50% hibrida Ž smedjih
3. Kanarinac M smedj Xštiglic Ž normal daju 50% hibrida M normala nosioca sme|e i 50% hibrida Ž smedjih
4. štiglic M opal X Kanarinka Ž opal ili Kanarinac M opal X štiglic Ž opal daju 100% hibrida opala
5. štiglic M nosioc opala X kanarinka Ž opal ili Kanarinac M nosioc opala X štiglic Ž opal daju 50% hibrida Mi Ž opal i 50% hibrida M i Ž normala nosioca opala
6. Podarci o ukrštanju dominantne i nevezane za pol žute mutacije štiglica sa kanrincima se pouzdano ne znaju ali se predpostavlja da bi uvek dali 50% hibrida M i Ž `utih i 50% hibrida M i Ž normala
Primeri 1. 2. i 3. se odnose na recesivne i mutacije štiglica vezane za pol, primeri 4. i 5. su predpostavke za dobijanje hibrida od mutacija štiglica koje su recesivne i slobodno nasledne, dok se primer 6. odnosi na dominantnu i nevezanu za pol mutaciju štiglica kakva je recimo žuta.
Napomenuto je i da se šareni bastardi mogu očekivati iz ukrštanja štiglica sa lipohrom ženkama kanarinki, ali ne uvek, a gotovo sigurno se dobijaju ako se za ukrštanja koristi bela crnooka mutacija štiglica, uz napomnu da je česta greška ovakvih bastarda nepotpuna maska.


Последњи изменио Drle дана Fri Dec 18, 2009 10:08 am. измењено укупно 1 пута
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
danijelvr
Pocetnik
Pocetnik
danijelvr

Број порука : 73
Join date : 17.12.2009
Age : 38
Локација : Vranje

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Dec 18, 2009 5:20 am
Moji ovogodisnji bastardi Stiglic x Kanarinka.
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Dec 18, 2009 5:27 am

Danijele super su ti bastardi, a mogu da predpostavim kake kanarince imas.Samo ti si napisao otac-stiglic, majka kanarinka , bilo bi jos bolje da kazes kaka kanarinka, ovo nije kritika vec mislim da bi bilo bolje za pojedince koji bi isto bastardirali pa da znaju otprilike sta se dobiva i od kakvih roditelja, razumi me i veliki pozdrav Drle
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
danijelvr
Pocetnik
Pocetnik
danijelvr

Број порука : 73
Join date : 17.12.2009
Age : 38
Локација : Vranje

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Dec 18, 2009 5:35 am
Bastardi Zutarica x kanarinka
Ovde sam pario zutaricu sa crvenom lipohrom mozaik zenkom i iz te konbinacije sam ostavio jednog bastarda muzjaka koga hocu da vratim na mozaik zenku, posto se plodnost kod bastarda iz ovakvih konbinacija krece od 75%-100%. Inace cu zutaricu u narednoj sezoni parti sa zutom zenkom,jer se trebaju praktikovati takva parenja...
Назад на врх Go down
danijelvr
Pocetnik
Pocetnik
danijelvr

Број порука : 73
Join date : 17.12.2009
Age : 38
Локација : Vranje

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Dec 18, 2009 5:41 am

Drle ::
Danijele super su ti bastardi, a mogu da predpostavim kake kanarince imas.Samo ti si napisao otac-stiglic, majka kanarinka , bilo bi jos bolje da kazes kaka kanarinka, ovo nije kritika vec mislim da bi bilo bolje za pojedince koji bi isto bastardirali pa da znaju otprilike sta se dobiva i od kakvih roditelja, razumi me i veliki pozdrav Drle
Ove crvene bastarde iz konbinacije sa stiglicem sam dobio parenjem stiglica i lipohrom crvene intenzivne zenke, a ove sa belinama, parenjem stiglica sa lipohrom crvenom mozaik zenkom....
Inace cu u narednoj sezoni probati i da uparim anifle sa bakarastim zenkama, a od ovih predhodnih konbinacija necu odustati jer daju veoma lepe bastarde... Pozdrav.. cheers
Назад на врх Go down
Steva
Admin
Admin
Steva

Број порука : 660
Join date : 13.05.2009
Age : 37
Локација : Zemun

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Dec 18, 2009 5:51 am

Kakvu pesmu ima ovakav bastard? Imas li neki video zapis?
Назад на врх Go down
danijelvr
Pocetnik
Pocetnik
danijelvr

Број порука : 73
Join date : 17.12.2009
Age : 38
Локација : Vranje

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Dec 18, 2009 6:12 am

Nemam video zapis ali mogu da kazem da skida stancera u orginalu samo mnogo glasnije. Kad krene da peva napravi takvu galamu i probudi sve ostale ptice, tj. natera sve ptice da pocnu da pevaju. Ja sam iz tog razloga i nabavio stan-cajzlu...
Назад на врх Go down
IGOR 72
Urednik
Urednik
IGOR 72

Број порука : 399
Join date : 07.10.2009
Age : 46
Локација : Skoplje-Makedonija

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Dec 18, 2009 3:43 pm

odlicni bastardi sta drugo reci no bravo zemljace(Danijel) ko zna zna,svaka cast lol!
Назад на врх Go down
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
БАНЕ

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 38
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Sun Dec 20, 2009 8:20 am

danijelvr ::
БАНЕ ::
ma sestoperac je cudo!
pretpostavljam da su mu bastardi od ahat mozaika....lepe ptice,jake maske vrhunske su! Shocked
Od ahata nemogu imati ovoliko belina, jer su oni melaninske ptice...
Od ahat mozaika se dobijaju normal bastardi koji vise lice na oca tj. na stiglicu ako se sa njom pari...
cao danijele....dobro je sto si se pojavio opet cemo da chatujemo cheers
ja sam komentarisao sestoperceve ptice sa prve stranice....
Назад на врх Go down
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
БАНЕ

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 38
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Sun Dec 20, 2009 8:52 am
Bastardi Zutarica x kanarinka
Ovde sam pario zutaricu sa crvenom lipohrom mozaik zenkom i iz te konbinacije sam ostavio jednog bastarda muzjaka koga hocu da vratim na mozaik zenku, posto se plodnost kod bastarda iz ovakvih konbinacija krece od 75%-100%. Inace cu zutaricu u narednoj sezoni parti sa zutom zenkom,jer se trebaju praktikovati takva parenja...[/quote]
danijele gde su slike sarenih bastarda od stancera?! Evil or Very Mad
Назад на врх Go down
danijelvr
Pocetnik
Pocetnik
danijelvr

Број порука : 73
Join date : 17.12.2009
Age : 38
Локација : Vranje

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Sun Dec 20, 2009 11:46 am

Znam da si komentarisao one slike sa prve stranice ali kasno sam video te slike, a ovi sareni su me nekako inpresionirali pa sam pomislio da na njih mislis...
Jeste da lice oni bastardi sa prve strane kao da su dobijeni od ahat mozaik zenke, ali se i meni desavalo da lipohrom mozaik zenka izbaci ovakve bastarde...
Sareni stanceri su otisli dalje, dva sam prodao ali je ostao jos jedan koji ima malo belina i njega cu probati da vratim na lip.mozaik kanarinku cisto da vidim dali cu uspeti.
Slikacu ovog preostalog i postaviti slike uskoro.
Veliki pozdrav za tebe Bane iz Vranja.
Назад на врх Go down
sestoperac
Pocetnik
Pocetnik
sestoperac

Број порука : 48
Join date : 17.12.2009
Age : 41
Локација : Podgorica, Crna Gora

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Mon Jan 04, 2010 1:26 pm

Sa zakasnjenjem se ukljucujem u ovu temu-bastardiranje je po meni pticarenje koje nicemu ne vodi, ali svake godine to radim i ne mogu da iscekam taj period parenja stiglica.

Sa jedne strane, bastardiranjem dobijamo ptice nesposobne za dalju reprodukciju, dobijamo zenke sa kojima ne znamo sta cemo, muzijake koje ako uhvate turu od kanarinca idu na zivce, u zadnje vrijeme otezanu prodaju i nisku cijenu totalno neisplativu.

E sad, sa druge strane, to je ono po cemu su specificni-nikad ne znamo kakav bastard ce ispasti i to cini ovu vrstu pticarenja izuzetno zanimljivom. Desava mi se da gnijezdo sa bastardima vadim po nekoliko puta dnevno da zagledujem pilad, dok kod kanarinaca to radim samo kad ih prstenujem. Najbolji primjer za to su slike bastada sa vrha teme, moji bastardi u poredjenju sa Veljkovim. I jedni i drugi su dobijeni od lipohrom mozaicnih kanarinki, a jos vam mogu reci da su te kanarinke od iste linije ( skoro isti ako ne potpuno isti genotip i fenotip) koja je stigla u Podgoricu prije 15-tak godina i nekolicina pticara je i dan danas cuva.
Назад на врх Go down
sestoperac
Pocetnik
Pocetnik
sestoperac

Број порука : 48
Join date : 17.12.2009
Age : 41
Локација : Podgorica, Crna Gora

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Mon Jan 04, 2010 1:30 pm

БАНЕ ::
ma sestoperac je cudo!
pretpostavljam da su mu bastardi od ahat mozaika....lepe ptice,jake maske vrhunske su! Shocked

Ako bog da Bane, u 2011 bastardiram sa ahatnim i satinetima ( mozaik crveni ) Smile
Назад на врх Go down
Steva
Admin
Admin
Steva

Број порука : 660
Join date : 13.05.2009
Age : 37
Локација : Zemun

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Tue Jan 05, 2010 1:30 am

Vidim ja da nas ceka uzbudljiva sezona bastardiranja, samo napred momci!
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Feb 12, 2010 11:32 pm

Ovi bastardi ili kako kolega ih zove melezi su jedanput lepe ptice , jos ako imaju i tako lepu pesmu kako lepo izgledaju bili bi super.U svakom slucaju puno uspeha i srece za parenje ti zelim kolega,u ovoj parnoj sezoni pozdrav
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Rale KG
Moderator
Moderator
Rale KG

Број порука : 543
Join date : 20.02.2010
Age : 57
Локација : Kragujevac

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Sat Apr 10, 2010 3:40 am

Ceci, prijatelju. Ovi bastardi su ti prva liga, prelepi su. Jos kada bi popunio svoj profil i prestavio nam se u temu obavezno upoznavanje gde bi naveo nesto o sebi i rekao nam sta sve drzis od ptica to bi tek bio pun pogodak. Nemoj da se ljutis ali to su neka osnovna pravila foruma. Veliki, prijateljski pozdrav iz Kragujevca cheers


Последњи изменио Rale KG дана Tue Apr 13, 2010 9:57 am. измењено укупно 1 пута
Назад на врх Go down
IGOR 72
Urednik
Urednik
IGOR 72

Број порука : 399
Join date : 07.10.2009
Age : 46
Локација : Skoplje-Makedonija

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Sat Apr 10, 2010 5:20 am

svaka cast lepe ptice s kakvom si kanarinkom pario ovog lepotana (stiglica) lol!
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   Fri Jun 11, 2010 1:03 pm

Muzjak stiglic x zenka cajzle

Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Sponsored content
ПорукаНаслов: Re: SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!   

Назад на врх Go down
 
SLIKE MOJIH BASTARDA-MELEZA!
Назад на врх 
Страна 2 of 6Иди на страну : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: BASTARDI-
Скочи на: