Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 PROBLEM KOD NOSENJA-POLAGANJA JAJETA!

Go down 
АуторПорука
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: PROBLEM KOD NOSENJA-POLAGANJA JAJETA!   Fri Aug 28, 2009 2:10 pm

Tekst preuzet sa interneta:


OTEŽANO POLAGANJE JAJA: Tokom sezone parenja odgaivači ptica se susreću sa mnogim problemima, a među većima spada i nepravilnosti u vezi sa polaganjem jaja. Šta je uzrok tome da ženka snese delimično razvijena jaja, sa mekanom ljuskom ili potpuno bez ljuske? A najgore je kad ne može da snese jaje i ugine. Mnogi smatraju da je odlučujući faktor temperatura (niska). Ova teorija je veoma diskutabilna, jer ptice u prirodi obično polažu jaja u proleće, kada su temperature još niske, a ipak nemaju problema sa polaganjem jaja. Druga hipoteza je da problemi nastaju kada je ženka isuviše mlada. Međutim, sve ptice pevačice, kao i kanarinci odrastaju veoma brzo. Većin dostigne punu veličinu u uzrastu od četri meseca. Ipak nikako se ne savetuje parenje sasvim mladih ptica.
Neki veruju da su problemi sa polaganjem jaja vezani sa nedostatkom kalcijuma. Većina uzgaivača kao izvor kalcijuma nudi svojim pticama isitnjene ljuske kokošijih jaja, sipinu kost i grit., ali i tada se dogodi da ženka ne može da snese jaje. Problem je u ishrani tj. u nemogućnosti ptice da metabolizira kalcijum iz hrane.Drugi razlog je loše stanje sluznice jajovoda. Organizam ne koristi kalcijum samo za jačanje kostiju, nego i za pravilno funkcionisanje mišića. Tako je ženki potreban kalcijum za formiranje ljuske jajeta ali i za pokretanje mišića koji potiskuju jaje u prolazu kroz jajovod. Vitamin D3 je veoma bitan za apsorbovanje kalcijuma. Bez njega sav kalcijum koji dajemo ptici prolazi kroz probavni trakt ali se ne apsorbuje. U spoljnim volijerama ptice proizvode vitamin D3 uz pomoć sunčeve svetlosti, dok u zatvorenim prostorijama to nije moguće jer ultraljubičasti zraci nr prolaze kroz staklo. Zbog toga je pticama koje držimo u stanovima neophodan dodatak vitamina D3. Nedostatak fosfora takođe može da utiče na apsorbovanje kalcijuma. Biljni materjal kojim hranimo ptice bogat je izvor fosfora. Međutim neke vrste povrća, kao što je spanać, mogu negativno da utiču na apsorciju kalcijuma. Životinjski proizvodi, kao što su: jaja i hrana od insekata i crva, sadrže veliku količinu ovog minerala. Ako pticama dajemo i biljnu i životinjsku hranu održaćemo pravilan odnos kalcijuma i fosfora. Da bi ženka snela razvijeno jaje, sluznica jajovoda i kloaka moraju da budu mekane i fleksibilne a ovo u prvom redu zavisi od vitamina zasnovanim na masnoći. To su vitamini A i F. Bez ovih esencijalnih sastojaka jajovod postaje suv i krt. Zbog toga je veoma važno da im obezbedimo semena suncokreta i nigera.
Ako ženka ima problema pri nošenju možemo joj pomoći da ih prevaziđe. Prvo i najvažnije je da joj osiguramo toplo i tiho okruženje, što će joj omogućiti da sve svoje rezerve usmeri na to da snese jaje a ne na očuvanje toplote. Takođe utrljavanje male količine biljnog ulja oko kloake doprineće omekšavanju ovog područija i olakšanom polaganju jaja. Kada položi jaje ptica kao da se potpuno oporavi. Opasno je ovakvu ženku da probamo ponovo da parimo dok ne promenimo uslove i režim hranjenja.
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
 
PROBLEM KOD NOSENJA-POLAGANJA JAJETA!
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: UZGOJ PTICA :: LECENJE PTICA-
Скочи на: