Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 BOLESTI UOPŠTENO

Go down 
АуторПорука
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: BOLESTI UOPŠTENO   Fri Aug 28, 2009 1:48 pm

Tekst preuzet sa interneta:


BOLESTI UOPŠTENO

Najčešće oboljevaju od stomačnih bolesti. Bolesne ptice, bez obzira na simptom, prepoznajemo po smanjenoj aktivnosti, slabije se kreće i javlja (kunja). Tada treba pojačati nadzor nad pticom i početi sa razmišljanjem o mogućem uzroku takvog ponašanja. U drugom stadijumu pojave opštih simptoma uočljive su promene u izgledu i ponašanju. Perje je nakostrešeno, ptica veći deo dana provodi nepokretno u nekom uglu kaveza, glavu zavuče pod krilo i dugo ostaje u tom položaju, a i često se primeti da drhti. Rep joj se uočljivo pomera u ritmu disanja. Gubi apetit. Tada treba pticu uzeti u ruke pažljivo i pregledati. Najčešće se odmah primeti da je oslabila (laka je u ruci). Tada se, držeći je trbuhom okrenutim prema licu, razduva perje sa grudi i stomaka. U većini slučajeva, uočava se da grudi nisu više prirodno zaobljene. Zatim se uočava promena na trbuhu. U početnom stadijumu, trbuh je odma ispod ravni grudnog koša, što je i prirodno, ali se mogu uočiti promene opšte boje i boje jetre i creva pojedinačno. Kod zdravih ptica boja trbuha je istog inteziteta i ravnomerno raspoređena preko cele površine. Organi unutar trbušne duplje se ne uočavaju, ili se mogu uočiti samo creva. Kod obolele ptice boja trbuha obično poprimi crvenu nijansu po pojedinim delovima ili celom trbuhu. Takvu pticu treba izolovati u kavez u kome će se lečiti. Dosta bolesti ljudi i životinja reaguju pozitivno na iste lekove, ali treba strogo voditi računa o količini i načinu doziranja.

NEOSTOMOSTAN – Protiv pipa. Ovo je injekcija koja se obavezno razblažuje sa vodm i to: jedna ova ampula na 3 – 5 l vode i ovim rastvorom poprskati kaveze i prostoriju gde su bile ptice. Nikako ne prskati direktno na ptice! Ponoviti tretman više puta godišnje, a najbolje je u proleće i pred sezonu parenja.

PANMECTINE 5 – Kapi protiv pipa. Nanosi se direktno ptici za vrat po jedna kap. Nikako više jer je štetno. Dejstvo ovog preparata je oko 6 meseci, pa posle toga ili po potrebi i ranije ponoviti postupak
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: BOLEST KOD PTICA   Fri Aug 28, 2009 2:01 pm

Tekst preuzet sa interneta:


SALMONELOZA – Uzročnik bolesti je salmonela,kojih ima nekoliko vrsta.Jako je rasprostranjena u prirodi i veoma je otporna.Kanarinci mogu biti trajne kliconoše,ne pokazujući znake bolesti,ali izlučuju uzročnike izmetom i mokraćom.Bolest se prenosi zagađenom hranom,vodom,opremom,jajima i direktnim kontaktom sa zaraženom pticom.Širenju bolesti pogoduju i loši higijenski uslovi.
Kada se ptica razboli postaje potištena,ne jede,ima nakostrešeno perje,javlja se vodenkasto sluzavi proliv zelenkaste boje i neprijatnog je mirisa.Područje oko kloake je zaprljano i slepljeno.Ptice mršave i piju dosta vode,kasnije može doći i do upale zglobova,koji su otekli i bolni.Mogu se javiti i nervni poremećaji.Mlade ptice najčešće ne prenose bolest,a odrasle ako prebole ostaju trajne kliconoše,pa se lečenje ne savetuje.Na žalost preporučuje se eutanazija i detaljna dezinfekcija kaveza i pribora.
ORNITOZA – PSITOKOZA – Uzročnik ove bolesti je hlamidija koja se nalazi u izmetu,gde može preživeti i 30 dana.Otporna je na antibiotike.Međutim,temperatura preko 70 stepeni ih ubija.Ptice se zaraze preko respiratornog sistema i direktnim kontaktom sa zaraženom pticom.
Bolest se javlja u različitim oblicima u vidu septikemije,atipične upale pluća,organa za varenje.Ptice otežano dišu i kašlju,kunjaju.Može se javiti i proliv.Nakon ozdravljenja,ptice dugo ostaju kliconoše,zbog čega je ne treba lečiti,već je eutanizirati.Bolesti kod čoveka se manifestuju problemima sa respiratornm sistemom,sli se uspešno leči određenom vrstom antibiotika.

LISTERIOZA- Ova bakterija je veoma otporna i može i može više godina da preživi u vodi,zemlji i izmetu.Uništava je temp. Iznad 80ºC.Najčešće obolevaju mladi kanarinci.
Obolela ptica je potištena.ne jede mršavi i ima jak proliv.Javljaju se i poremećaji nervnog sistema,koji se karakterišu iskrivljenim vratom,paralizom krila i nogu.Lečenje nije preporučljivo jer se radi o zoonozi.

PSEUDOTUBERKULOZA – Bolest je dosta retka,ali je iz grupe zoonoza.Uzročnik je bakterija koja je veoma otporna.Izvor infekcije su pacovi,miševi i živina.,kao i zaražena hrana i voda.Ulazna vrata bolesti su digestivni sistem,kao povreda kože.
Kod zaražene ptice javlja se žuto zelenkasti proliv,gubitak apetita,otežano disanje,nakostrešeno perje i gubitak težine.Bolest se može lečiti antibioticima.U borbi protiv ove bolesti jako je važna preventiva – dezinfekcija i deratizacija.

ATIPIČNA KUGA – Uzročnik je virus koji može zaraziti papagaje s preko njih i ljude,te i ovu bolest ubrajamo u zoonoze.
Javlja se upala disajnih puteva,iscedak iz nosa,žuto –zeleni proliv i nervni poremećaji.Zaraza se širi direktnim kontaktom sa ptice na čoveka i obrnuto.Uglavnom oboljevaju mlade ptice i brzo uginjavaju.Lečenja kod ove bolesti nema.Obavezno izvršiti dezinfekciju kaveza i pribora,posle eutanazije.

RESPIRATORNA MIKOPLAZMOZA – Ovo je hronična zarazna bolest.
Promene se javljaju na disajnim putevima.Oblele ptice su klonule,slabo jedu,a zatim sa javlja sluzavo-gnojni iscedak iz nosnih otvora,pa dišu na otvoren kljun.Ptice kijaju i tresu glavom.Javlja se upala očiju,može doći do upale u ustima i vazdušnim vrećicama,pa ptice ne mogu da lete.Bolest je praćena mršavljenjem.Leči se antibioticima,koji se daju direktno u kljun ili u vodu za piće.

ASPERGILOZA – Uzročnici ove bolesti su plesni.Mogu oboleti ptice svih starosnih kategorija.Pojavi bolesti pogoduju nehigijenski uslovi,prašina,zagađena hrana i voda.Ptice počinju otežano da dišu,a i ubrzano.Javlja se beli proliv a smrt nastupa za nekoliko dana.Bolest se ne leči

KANDIDOZA – Ovo je gljivična zarazna bolest i to mladih ptica.Bolest se javlja u lošim higijenskim uslovima.
Obolele ptice slabo jedu,otežano gutaju,povraćaju bledožućkasti penušavi sadržaj.Kanarinci prestaju da pevaju.Bolesne ptice treba izolovati i lečiti antibioticima.

KOLIBACILOZA – To je česta zarazna bolest kod ptica.Najčešće se zaraze preko hrane,vode i predmeta.Najosetljiviji su mladi kanarinci,a kod njih infekcija može nastati preko povreda kože.
Javlja se septikemija,zelenkasti proliv i pojačana žeđ.Karakteristično je da sve ptice odjednom dobiju proliv.Na koži glave i vrata kanarinaca javljaju se žućkasti čvorići.Bolest se leči antibioticima i sulgopreparatima.U preventivi je veoma važna higijena i hrana bogata vitaminima.

PASTERELOZA : (KOLERA PTICA ) – Uzročnik je bakterija koja je jako raširena i otporna u prirodi.Posebno su osetljive mlade ptice i kanarinci..Ptice Javlja se beličast proliv,otok trbuha i mršavljenje.Izvor zaraze je izmet zaraženih ptica koji zaprlja hranu,vodu i predmete uzimaju veće količine vode,opuste krila i ubrzano dišu.Teško bolesne pzice ne treba lečiti,jer dugo ostaju kliconoše.U preventivi važna je dezinfekcija i higijena.

ZARAZNA KORICA PTICA – To je bolest pretežno mladih ptica,koja se javlja u jesen i u zimu a napada respiratorne puteve.
Javlja se iscedak iz nosa i smetnje u disanju.Pjavi bolesti pogoduju nehigijenski uslovi i zagađena voda,hrana i vazduh.Bolest se može lečiti antibioticima i vitaminima,a nosne otvore treba čistiti sa bornom kiselinom.

BOGINJE – Javlja se osip po koži i sluznicama,kao i septihemija.Uzročnik je virus koji je veoma otporan i na vlažnim i mračnim mestima može preživeti i do tri godine.Izvor zaraze su zaraze su zaražene ptice,hrana,voda i predmeti,a bolest prenose i ektoparaziti na pticama.Bolest je jače izražena u letnjim mesecma,i to najčešće kod kanarinaca.Leči se antibioticima i lokalnim tretiranjem.Protiv ove bolesti postoji vakcina i to posebno za kanarince a posebno za golubove.
PROLIV- kod ptica,veoma nezgodno oboljenje pored jos nekih uzroka najcesce izazivaju sami odgajivaci,davsi pticama mokro,vlazno povrce ili voce a narocito salata,spanac,kupus.Oboleloj ptici davati nezasladjwen prohladjen caj od kamilice umesto vode uz dodatak maka u maloj posudi. Lecenje traje od tri do pet dana i za to vreme pticama ne davati zelenis.
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: PTICJE BOGINJE-POKS   Thu Sep 17, 2009 1:15 am

Птичјем Покс

(Фоулпокс, гара, накриво насађен, птичијег Дифтерија)
dupli klik na sliku


OpisAvian boginje je blage do teške, sporo razvija bolest ptica uzrokovana avipoxvirus i tri uobičajene sojeve ih je identificirano. Tri su ptice boginje sojeva virusa, golub pox virus i kanarinac pox virus. Sojeva razlikuju u svojim virulencija i imaju mogućnost da zarazi druge ptičje vrste. Međutim, mnoge su skupine specifičnih sojeva. Približno šezdeset vrsta ptica iz 20 porodice su s dijagnozom ptičje boginje. Napor viđen u divlje turkeys je virus peradi kozice.
Avian lezije boginje (bradavica nalik izrasline) pojavljuju na unfeathered dijelove tijela i ptice, u nekim slučajevima, usta, grkljana i / ili dušnik.DistribucijaAvian boginje je promatrati u različitim ptičje domaćini širom svijeta. Bolest se najčešće javlja u umjerenoj (topla i vlažna) dijelovima svijeta te se obično promatraju u odnosu na sezonske cikluse komarac. Avian boginje je dijagnosticirana u brdovit igara ptice, songbirds (jad i golubovi finches), morske ptice, ljubimac ptica (kanarinci i papige), kokoši, purani, povremeno Raptors i rijetko u plovke i patke. U Michiganu, to je bila dijagnosticirana smeđe glave cowbird, američki zlatnik, s ogrlicom lještarka, žalosti golubice, široko krilati jastreb, zajednički raven, divlji puran, Labud trubač, ćelav orao, vrabac kuća, američki robin, Čvorak, sandhill dizalicom i američki vrana. Avian boginje je identificiran u ptica od najranije povijesti, ali ona je trenutno još uvijek smatra nastajanju virusnih bolesti. Sve North American slučajevi su relativno nedavno.TransmissionPrijenos virusa ptičje pox virus se može pojaviti na više načina. Bolest se može prenijeti preko mehanički vektori, prije svega vrsta komaraca (najmanje 10). Prijenos se događa kada komarac hrani zaraženih ptica koja ima viremia (pox virus kruži u krvi) prisutan ili na virus natovaren sekreti iz kozice lezija, a zatim se hrani nezaražen ptica. Luka i komarci mogu prenositi virus za mjesec dana ili dulje, nakon hraneći se na zaraženim pticama. Eksperimentalno, stabilnih muhe su pokazali sposobnost da bude u mogućnosti to poslati pox virus.Avian boginje Također se može prenijeti direktnim kontaktom između ptica zaraženi i osjetljiv. Virus se prenosi putem abraded ili oštećenu kozu ili konjunktive (sluznicu koja pokriva prednjoj površini očne jabučice). Indirektna prijenos pox virusa može se dogoditi kada se proguta preko zagađene hrane i izvora vode, hranilice, kolac, kavezima, ili odjeću s virusom koji sadržavaju kraste prolivena od ozljede zaražene ptice. Pox virus je vrlo otporna na isušivanje i svibanj preživjeti mjeseci do godina u suhim kraste. Indirektni prijenos može se dogoditi putem udisanja pox virus okužen perut, pero krš i klima-borne čestice.Komarci su vjerojatno odgovorni za prijenos unutar lokalnog područja, dok su divlje ptice odgovorni za izbijanje na veće udaljenosti.Klinički znakoviKlinički znakovi promatrane s ptičje boginje su slabost, iznurenost, teškoće u gutanju i disanju, smetnje vida, smanjenje proizvodnje jaja, prljava lica perje, konjuktivitisa, edema kapaka i prisustvu karakterističnih bradavica nalik izrasline na unfeathered dijelove kože i / ili stvaranje difterički membrana na gornjem dijelu probavnog trakta.PatologijaAvian osip javlja u 2 oblika, kožne (suhi) i difterički (mokro). Kožni oblik je najčešće promatrana je i samo-ograničavanje infekcije sa lezijama regressing i formiranje ožiljaka. U početku, ovaj oblik boginje pojavljuje kao mala bijela, ružičasta ili žuta mjehurić (žulj) na unfeathered dijelove kože (stopala, noge, baza kljunu, oku i glavi margine). Mjehurić je rezultat odvajanje površinski sloj kože uz stvaranje džepova vodenaste tekućine bogate razmnožavanje virusa. Vezikula postaju nodules kao što su povećanje u veličini, srasti i praska. Limfni od ćelija congeals i kraste su formirane. Površina nodules postane hrapava i suha a boja mijenja do tamnosmeđe ili crne. Veličini i broju nodules prisutan ovisi o stupnju i težini infekcije. Bakterije svibanj povećanje pristup uzrokuje sekundarne infekcije i rezultirajući gnojan iscjedak (gnoj) i nekroze. Na kraju, krasta od pada i ožiljak oblika na mjestu. To traje 2 do 4 tjedan za potpuno ozdravljenje pogođenih područja na koži pruža lezije nisu previše raširen time sprječava ptica iz hranjenja.Difterički oblik uključuje usta, grla, dušnika i pluća, a sastoji se od žute ili bijele boje, umjereno uskrsnuo, vlažne sira poput necrotic područjima. Difterički membrana oblika i svibanj ograničiti usis zraka i za posljedicu otežano disanje i gušenje moguće.Histološki, intracytoplasmic uključivanje tijela (Bollinger tijela) su prisutna u inficirane kože i sluznica dišnog puta. U difterički oblik bolesti, nodularnog hiperplazije (povećanje broja stanica) i sluznice se pridržavati.DijagnozaPretpostavljajući dijagnoza ptičje boginje može biti donesena zbog bruto lezije na tijelo. Potvrda ptičje boginje je postignuto mikroskopski pregled za karakteristične Bollinger tijela. Virus izolaciju od prijenosa iz organizma putem jaje cijepljenju, serološke rezultate i polymerase chain reaction također može biti sredstvo za potvrdu bolesti.LiječenjeNema poznat za liječenje ptičje boginje u divljih ptica. U zarobljeništvu situacije, postoje razne tretmane koji su se zajedno s suportivna skrb za liječenje vodene kozice lezije i spriječiti sekundarne infekcije u različite ptičje vrste. Ovi tretmani se sastoji od uklanjanja kože lezija i korištenje natrij bikarbonat ili Lugol rješenje joda pere, uklanjanjem difterički membranu iz usta i grlo i swabbing područje sa Lugol rješenje joda, stepenice za oči s 1-2% fiziološke otopine, a podizanje temperature okoliša. U svim slučajevima, pružajući pomoć za oporavak svibanj širenje infekcije na druge dijelove kože ili na druge ptice.KontrolaNajbolju kontrolu za ptičje boginje u zarobljeništvu (purica, fazani, prijetnjom i ugroženih vrsta) i domaćih (kokoši i purane) ptice je cijepljenje uz put uživo cjepivo. U divlje ptice, cijepljenje nije moguće metode kontrole.Avian boginje je visoko zarazna bolest i postoje tri osnovne metode kontrole koje se mogu koristiti samo ako su prisutni zaražene ptice. Eliminiranje vode stojeći će kontrolirati primarni vektor, komarac. Zaražene ptice trebaju biti izolirani ili uništile ukloniti izvor virusa. Hranilice, waterers, birdbaths i kavezi trebaju biti decontaminated sa 10% varikina rješenje.ZnačajnostNema dokaza da se virus ptičje boginje može zaraziti čovjeka i zato ga nije javno zdravstvo zabrinutost.U nekim populacija ptica (divlja puretina, ćelav orao i albatros), ptičje boginje svibanj biti značajan faktor smrtnosti
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
robertino.knjur
Pocetnik
Pocetnik


Број порука : 10
Join date : 20.11.2010
Age : 46
Локација : KANJIZA-Srbija

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Wed Dec 01, 2010 7:44 am

Veliki pozdrav i pohvala za ovako lepo opisane bolesti kod ptica....
Ipak imam jedno pitanje! U pitanju je kanarinka (mlada) koju sam dobio pre oko nedelju dana.... primetio sam da ima smetnje u disanju ( u mraku je tacno cujem kako dise sa malim smetnjama koje mogu nazvati slabim krkljanjem ili slicno...) i izgubila je glas. Kao kod ljudi kada im se prehladi grlo pa malo krešte ili glasne žice ne ispuštaju ton...
Pticu držim u čistom po svim propisima higijene, redovno se hrani i jede vitamine, nije naduvena i kreće se po kavezu. Ništa drugo sumnjivo nisam našao na njoj!
Pomislio sam da je ptičja korica ali nisam siguran!!!
Zamolio bih Vas za pomoć oko dijagnoze ili ako je neko imao sličnih problema sa pticama!!!!

Pozdrav sa Tise
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Wed Dec 01, 2010 11:05 am

robertino.knjur ::
Veliki pozdrav i pohvala za ovako lepo opisane bolesti kod ptica....
Ipak imam jedno pitanje! U pitanju je kanarinka (mlada) koju sam dobio pre oko nedelju dana.... primetio sam da ima smetnje u disanju ( u mraku je tacno cujem kako dise sa malim smetnjama koje mogu nazvati slabim krkljanjem ili slicno...) i izgubila je glas. Kao kod ljudi kada im se prehladi grlo pa malo krešte ili glasne žice ne ispuštaju ton...
Pticu držim u čistom po svim propisima higijene, redovno se hrani i jede vitamine, nije naduvena i kreće se po kavezu. Ništa drugo sumnjivo nisam našao na njoj!
Pomislio sam da je ptičja korica ali nisam siguran!!!
Zamolio bih Vas za pomoć oko dijagnoze ili ako je neko imao sličnih problema sa pticama!!!!

Pozdrav sa Tise

robertino.knjur, ovako kako ti opisujes cini mi se da su u pitanju grinje disnih organa i za to bi ti preporucio da kod veterinara nabavis " FRONTLINE"ili pitaj veterinara ako nema ovoga sta bi ti preporucio za grinje disnih organa.Ovo Frontline ako nabavis stavljaj ptici jednu kap za vrat dnevno , tri dana za redom pa na pravi dva dana pauzu pa joj daj tri dana vitamine i pojacanu hranu, to bi ti ja posavetovao a mozda ce ti jos neko nesto preporuciti ali u svakom slucaju konstatuj se sa veterinarom.
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Belobradi
Urednik
Urednik
Belobradi

Број порука : 163
Join date : 09.10.2009
Age : 37
Локација : Leskovac

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Wed Dec 01, 2010 11:10 am

robertino.knjur ::

Mislim da tvoja kanarinka ima problem sa grinjama. Lek koji se koristi pri lecenju je Ivermectin.

Nacin doziranja je opisao Hrvatski odgaivac malino kanarinaca Darko Kulić :

Doziran ovako
1.dan- 1kapljica ivermekitna niz kljun(ptica ne smije progutati kapljicu) i isto tako jedna kapljica iza glave u prostor izmedju krila i tijela, gdje se vidi arterija.
2-5 dan tilogal (1gram na litru vode)
6-14 dan multivitamin
15dan ponovo ivermektin
i onda još pet dana multivitamin.
Otkad koristim ivermektin,neman više problema sa grinjama zračnih vrečica!

Назад на врх Go down
robertino.knjur
Pocetnik
Pocetnik


Број порука : 10
Join date : 20.11.2010
Age : 46
Локација : KANJIZA-Srbija

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Wed Dec 01, 2010 12:42 pm

Hvala Vam najlepše na informacijama.... poklopile su se dijagnoze.... pa cu polako preći na lečenje kako ste mi preporučili. Našao sam u veterinarskoj apoteci ivermectin koji se daje sisarima(nacrtana je ovca na kutiji), dali eventualno mogu da ga koristim i za pticu? Koje mi multivitamine preporučujete? Dali odgovara Orlux-ov multivit ili mogu da dajem prirodne stvari...poput jabuke, kruske, zelenila, ....
Назад на врх Go down
Belobradi
Urednik
Urednik
Belobradi

Број порука : 163
Join date : 09.10.2009
Age : 37
Локација : Leskovac

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Wed Dec 01, 2010 1:02 pm

robertino.knjur ::
Hvala Vam najlepše na informacijama.... poklopile su se dijagnoze.... pa cu polako preći na lečenje kako ste mi preporučili. Našao sam u veterinarskoj apoteci ivermectin koji se daje sisarima(nacrtana je ovca na kutiji), dali eventualno mogu da ga koristim i za pticu? Koje mi multivitamine preporučujete? Dali odgovara Orlux-ov multivit ili mogu da dajem prirodne stvari...poput jabuke, kruske, zelenila, ....

Oko doziranja Ivermectin-a moraces da se posavetujes sa nekim od veterinara a Orluxov Muta-Vit je odlican.
Назад на врх Go down
robertino.knjur
Pocetnik
Pocetnik


Број порука : 10
Join date : 20.11.2010
Age : 46
Локација : KANJIZA-Srbija

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Wed Dec 01, 2010 1:15 pm

tako će ipak biti najbolje, zovem sutra veterinara .... u svakom slučaju hvala vam oboma na pomoći...
Назад на врх Go down
IGOR 72
Urednik
Urednik
IGOR 72

Број порука : 399
Join date : 07.10.2009
Age : 46
Локација : Skoplje-Makedonija

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Wed Dec 01, 2010 1:57 pm

Ivermectin je za grinje prava stvar.
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Wed Dec 01, 2010 11:31 pm

IGOR 72 ::
Ivermectin je za grinje prava stvar.

Da u pravu si Igore samo neznam da li se u Srbiji moze naci Ivermectina jer ovde na zapadu(Nemacka ) ga nema u prodaji ima nekih zamena ali ii to se moze jako tesko naci!
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
robertino.knjur
Pocetnik
Pocetnik


Број порука : 10
Join date : 20.11.2010
Age : 46
Локација : KANJIZA-Srbija

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Fri Dec 03, 2010 7:43 am

Pogledao sam po okolini, zvao neke veterinarske apoteke (Segedin). Ivermectin za manje ptice košta od 1550 ft do 1960 ft (255 ft = 1 eur). Jedino mi nije jasno koju funkciju ima Tiogal(Tilozin, Doksilan) u terapiji. Rekoše mi u apotekama da su to antibiotici za čišćenje creva, odnosno protiv jakih proliva!!!

Veliki pozdrav sa Tise
Назад на врх Go down
Timbrado
Moderator
Moderator
Timbrado

Број порука : 247
Join date : 09.11.2009
Age : 45
Локација : Düsseldorf-Sabac

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Fri Dec 03, 2010 3:02 pm

Robertino, Drle ti je sve tacno opisao. I ja bih predpostavio isto kao on. Sto se tice Frontline-a, imas ga u svakoj apoteci. Za ptice se koristi samo Frontline za macke i upotrebi ga kao sto ti je Drle napisao. Radi zaraze preko hrane i vode na ostale ptice, tu pticu moras izdvojiti samu sve dok skroz ne ozdravi.
Назад на врх Go down
http://www.timbradoespanol.12see.de
mica vasic
Pocetnik
Pocetnik
mica vasic

Број порука : 32
Join date : 12.12.2010
Age : 47
Локација : Aleksinac-Srbija

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Thu Dec 16, 2010 3:33 amo ovim sredstvima cu opsirno pisati kad budem imao vise vremena, i naravno da ih ima i u nemackoj..
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Thu Dec 16, 2010 11:40 am

Mico ja kolko sam upoznat na nemackom trzistu ovaj lek nije u upotrebi jer su ga zabranili za upotrebu a ti ako znas gde ga moze covek da nabavi napisi da se zna, ovaj post sto si postavio na ovaj nacin nikom ne pomaze, ja bi ga prvi nabavio da znam gde ga ima i na koji nacin se moze nabaviti sa receptom ili u slobodnoj prodaji, pozdrav Drle
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
sestoperac
Pocetnik
Pocetnik
sestoperac

Број порука : 48
Join date : 17.12.2009
Age : 41
Локација : Podgorica, Crna Gora

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Thu Dec 16, 2010 12:11 pm

Drle ::
za to bi ti preporucio da kod veterinara nabavis " FRONTLINE"ili pitaj veterinara ako nema ovoga sta bi ti preporucio za grinje disnih organa.Ovo Frontline ako nabavis stavljaj ptici jednu kap za vrat dnevno

Drle, da nije mnogo stavljati po kap tri dana za redom ???
Mislim da je to prejaka doza, gdje sam god citao stavlja se JEDNA kap u jednom tretmanu i to se radi 2-3 puta godisnje.
Назад на врх Go down
sestoperac
Pocetnik
Pocetnik
sestoperac

Број порука : 48
Join date : 17.12.2009
Age : 41
Локација : Podgorica, Crna Gora

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Thu Dec 16, 2010 12:16 pm

Belobradi ::

Oko doziranja Ivermectin-a moraces da se posavetujes sa nekim od veterinara

Kako je tebi tvoj veterinar napravio ivermektin - ja ga nisam davao, ali mislim da ga razblazuju sa nekim rastvorom da bi se napravila doza za pticu ???

I dje nabavljas tilogal-cuo sam da se vise ne proizvodi ???

Ja planiram od iduce godine da umjesto frontlinea stitim ptice ivermektinom, ali jos nisam siguran kako se to radi na pravi nacin.
Назад на врх Go down
Timbrado
Moderator
Moderator
Timbrado

Број порука : 247
Join date : 09.11.2009
Age : 45
Локација : Düsseldorf-Sabac

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Thu Dec 16, 2010 1:33 pm

Stavlja se jedna kap koja ima dejstvo do 6 meseci. Barem je meni tako poznato. Ja stavljam jednu kap pre pocetka parenja i jednu kap pre pocetka takmicenja i to je dovoljno za odbranu, pogotovo posle izlozbi moze da se navuce svasta od drugih ptica (odgajivaca).
Назад на врх Go down
http://www.timbradoespanol.12see.de
Belobradi
Urednik
Urednik
Belobradi

Број порука : 163
Join date : 09.10.2009
Age : 37
Локација : Leskovac

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Thu Dec 16, 2010 1:38 pm

sestoperac ::
Belobradi ::

Oko doziranja Ivermectin-a moraces da se posavetujes sa nekim od veterinara

Kako je tebi tvoj veterinar napravio ivermektin - ja ga nisam davao, ali mislim da ga razblazuju sa nekim rastvorom da bi se napravila doza za pticu ???

I dje nabavljas tilogal-cuo sam da se vise ne proizvodi ???

Ja planiram od iduce godine da umjesto frontlinea stitim ptice ivermektinom, ali jos nisam siguran kako se to radi na pravi nacin.

Dosad nisam imao potrebe da ga koristim ( a i na dalje ne moram). Pošto ga nisam koristio ne znam detalje oko njegovog razblaživanja i doziranja. Najkompetentnija osoba za njegovo doziranje je stručno lice iz oblasti veterine. Tilogal je koristio Darko Kulić (to sam već naglasio).

Nacin doziranja je opisao Hrvatski odgaivac malino kanarinaca Darko Kulić :

Doziran ovako
1.dan- 1kapljica ivermekitna niz kljun(ptica ne smije progutati kapljicu) i isto tako jedna kapljica iza glave u prostor izmedju krila i tijela, gdje se vidi arterija.
2-5 dan tilogal (1gram na litru vode)
6-14 dan multivitamin
15dan ponovo ivermektin
i onda još pet dana multivitamin.
Otkad koristim ivermektin,neman više problema sa grinjama zračnih vrečica!
Назад на врх Go down
mica vasic
Pocetnik
Pocetnik
mica vasic

Број порука : 32
Join date : 12.12.2010
Age : 47
Локација : Aleksinac-Srbija

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Mon Dec 20, 2010 11:39 pm

http://www.dooyoo.de/tierarzneimittel/merial/


evo Drle , ovde ima ivomek spot on (bas za ptice )
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Tue Dec 21, 2010 12:07 am

mica vasic ::
http://www.dooyoo.de/tierarzneimittel/merial/


evo Drle , ovde ima ivomek spot on (bas za ptice )

Hvala ti Micooooooooooo cheers cheers cheers
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
mica vasic
Pocetnik
Pocetnik
mica vasic

Број порука : 32
Join date : 12.12.2010
Age : 47
Локација : Aleksinac-Srbija

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Tue Dec 21, 2010 9:21 amIvermektin je srdestvo poznato po svom jakom ektoparazitskom dejstvu, po tome i nosi svoj naziv. To je polusinteticko sredstvo, u obliku belog praska, proizvod fermentacije i drugih hemijskih procesa jedne podzemne pecurke ,i tesko se rastvara u vodi. U mnogim organskim sredstvima (jedinjenjima) kao sto su hloroform, metilenhlorid , aceton, etanol, metanol, propilenglikol, polietilenglikol, biljna ulja itd je vrlo dobro rastvorljiv. Nije stabilan u rastvorima kiselina , na sobnoj temperaturi, a najveci neprijatelj su mu suncevi zraci, sto znaci da se treba cuvati (svi rastvori) zasticeno od svetlosti. Ja ga koristim u rastvoru propilenglikola u odnosu 1 : 10 (takav fabricki proizvod za ptice je u odnosu od 1:10 do 1:12).
Doziranje:
2x u razmaku od 8 dana po 1 kap na golu kozu (ja to kapljem tamo gde ptica ne moze da dohvati kljunom)

Da podsetim da je ovo samo protiv parazita koji se hrane krvlju ptica i onih koji zive u pticama.
Назад на врх Go down
robertino.knjur
Pocetnik
Pocetnik


Број порука : 10
Join date : 20.11.2010
Age : 46
Локација : KANJIZA-Srbija

ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   Tue Jan 04, 2011 3:08 pm

Zahvaljujem svima na dobronamernim savetima koje mi dadoste. Nakon terapije koju sam dao po vašim uputstvima ptica se potpuno oporavila. Ivermectin sam nabavio u Segedinu i funkcionise besprekorno!!!! Sad cu malo da je odmorim od svega pa da je pripremam za parenje!!!
Назад на врх Go down
Sponsored content
ПорукаНаслов: Re: BOLESTI UOPŠTENO   

Назад на врх Go down
 
BOLESTI UOPŠTENO
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: UZGOJ PTICA :: BOLEST KOD PTICA-
Скочи на: