Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeТражиРегиструј сеПриступи

Share
 

 Svetski dan zaštite životinja 4.oktobar

Go down 
АуторПорука
vlada nish
Starosedeoc
Starosedeoc
vlada nish

Број порука : 420
Join date : 07.04.2010
Age : 36
Локација : Niš, Beograd

Svetski dan zaštite životinja 4.oktobar Empty
ПорукаНаслов: Svetski dan zaštite životinja 4.oktobar   Svetski dan zaštite životinja 4.oktobar Icon_minitimeWed Nov 09, 2011 3:12 pm

Jeste da malo kasnim sa postavljanjem teme , ali opet nikad nije kasno, bar cemo znati za iducu godinu.

Evo članka iz Blic-a.

Danas je Svetski dan zaštite životinja
| 04. 10. 2011. - 07:37h | Komentara: 10

U Srbiji i svetu danas se obeležava 4. oktobar - Svetski dan zaštite životinja kako bi se skrenula pažnja na njihov položaj. Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životinja Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama Beograd "Orka" saopštila je da će predstaviti prvo istraživanje o dobrobiti farmskih životinja.

Direktor "Orke" Elvir Burazerović rekao je Tanjugu da su u svetu, ali i u Srbiji načinjeni veliki pomaci u brizi o dobrobiti životinja koje se gaje u domaćinstvima i institutima."Građani su shvatili da je dobrobit životinja povezan sa ekonomskim razvojem, odnosno unapređenjem njihovog života", rekao je on i dodao da briga o dobrobiti životinja nije samo etičko pitanje i dobar pokazatelj stepena moralnog razvoja jednog društva.


U Srbiji se prošle godine uzgajalo oko 26 miliona živine, svinja, ovaca, goveda i koza, a iz "Orke" ističu da su, imajući u vidu značaj te grane poljoprivrede, otpočeli projekat "Standardi dobrobiti farmskih životinja u Srbiji".


Taj projekat usmeren je ka stvaranju uslova za razvoj stočarske proizvodnje kroz unapređivanje standarda dobrobiti farmskih životinja.


Kako je navedeno, cilj je da se prepoznaju i podstaknu dobri odgajivači da njihovi proizvodi budu još kvalitetniji, kroz poštovanje principa dobrobiti životinja.


Tokom septembra obučeni su prvi istaživači dobrobiti farmskih životinja, stručnjaci iz oblasti veterine i stočarstva, a obuke su održali profesori sa Univerziteta u Bristolu.


Svetski dan životinja ustanovljen je 1931. godine, kada su ekolozi iz Firence želeli da ukažu na položaj životinja.

link. Danas je Svetski dan zaštite životinja
Назад на врх Go down
vlada nish
Starosedeoc
Starosedeoc
vlada nish

Број порука : 420
Join date : 07.04.2010
Age : 36
Локација : Niš, Beograd

Svetski dan zaštite životinja 4.oktobar Empty
ПорукаНаслов: Re: Svetski dan zaštite životinja 4.oktobar   Svetski dan zaštite životinja 4.oktobar Icon_minitimeWed Nov 09, 2011 3:13 pm

Evo jedan clanak iz Zova o tome.

Ptice sa ličnom kartom
Svetski dan zaštite životinja bio je povod da se u organizaciji Saveza Srbije za očuvanje i odgoj egzotičnih, divljih i zaštićenih životinja u Nišu organizuje okrugli sto sa temom njihove nelegalne trgovine, čak i u okviru zvaničnih berzi i izložbi. Trenutno stanje je takvo da ima razloga za rigorozne mere, jer se s predubeđenjem gleda na čitavu ovu oblast, ''kao da nema toliko drugih važnijih stvari''.
- Cilj je bio da se ukaže na probleme koji se javljaju prilikom kupovine ovih vrsta životinja na raznim izložbama i berzama. Uzgajivači i mnogi drugi, koji drže zaštićene životinje u Srbiji nisu informisani da je kupovina i razmena strogo zaštićenih vrsta na izložbama i berzama krivično delo – kaže predsednik SPSA Srbije Dušan Stojanović. - Želeli smo da se putem medija svi zainteresovani informišu o trenutnom stanju i problemima sa kojima mogu da se suoče prilikom kupovine i prodaje ovih životinja. Ministarstvo je dalo rok da se do 1. juna prijave i popišu sve zaštićene životinje u vlasništvu pojedinaca, odgajivača ili prodavaca. Taj rok je prošao i dok Ministarstvo ne prekontroliše sve prijave, trgovina na berzama i izložbama će do daljeg biti zamrznuta.
Znači li to da problem imaju samo oni koji su ptice ili druge zaštićene vrste nabavili posle ovog roka?
- To je tačno, pa ministarstvo mora da nađe način kako da se ovaj vakuum premosti. Verovatno će i naknadno kupljene ptice ili druge zaštićene vrste biti registrovane, samo treba razrešiti kako da se to izvrši i kada. U 2012. godini biće uveden jedinstven način obeležavanja prstenja kod ptica. A dok se ne završi prebrojavanje prijavljenih ptica i drugih vrsta, ne bi trebalo održavati berze i izložbe, jer to donosi problem svakome ko kupi pticu ili životinju koja nije registrovana.
Da problem nije nimalo naivan, pojašnjava predsednik udruženja „Ptice pevačice faune Evrope“ Milan Mladenović.
- Zvaničan stav Ministarstva je da je u ovom trenutku zabranjeno javno izlaganje ptica, čak i u edukativne svrhe. A o berzama, trampi, pa i poklanjanju, nema ni govora. To nas dovodi u vrlo neprijatnu situaciju jer se gotovo svakog vikenda u Srbiji organizuju prodajne berze i izložbe.
Šta se tad dešava?
- Problem imaju građani koji prodaju i kupovinu na berzama smatraju legalnom. A svako ko kupi pticu na takvoj manifestaciji rizikuje da protiv njega bude podnesena krivična prijava, jer tu pticu ne može da prijavi i legalizuje.
Da li je bilo takvih prijava?
- Neke krivične prijave protiv lica koja su kupila ptice na berzama, vode se pred sudom i ovi ljudi bukvalno nemaju načina da se oslobode odgovornosti. Najapsurdnije je da se protiv jednnog ljubitelja ptica čitave godine vodi postupak za krivično delo nedozvoljene trgovine i da ga brani tim advokata. Čovek je na berzi kupio ptice pre pet godina, neke od njih više nisu žive, a njemu se još sudi. Takvih slučajeva ima mnogo.
Šta se tada dešava sa izlagačima i prodavcima na berzama?
- Oni prolaze nekažnjeno, a inspektori se pravdaju kako imaju previše posla na terenu i ne mogu sve da prekontrolišu. Zato smo u pismu, koje smo uputili Ministarstvu, zamolili da javno iznese svoje stavove i upozna javnost sa zakonskim regulativama, i da spreči organizovanje nelegalnih berzi i izložbi, koje su sad samio na štetu građana.

Legalizacija
Članom 56. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, ljudima koji su kupovali ptice do 1. juna 2011. omogućeno je da ih prijave i legalizuju. Međutim, kad je reč o pticama nabavljenim posle ovog datuma, ne postoje zakonske osnove za njihovu prijavu. tako da je svaka kupovina ili nabavka ptice u ovom trenutku nelegalna.

Obeležje
- Ministarstvo mora da reši problem obeležavanja ptica kako ne bi dolazilo do šverca i zloupotrebe. Ako nadležna veterinarska inspekcija izda dozvolu kako su neke ptice zdrave i mogu da se prenose i u inostranstvo, nigde nema beleške, odnosno obeležja (prstena) da je reč o baš toj ptici - kaže Milan Mladenović.

Zaštićene vrste
Pored ptica pevačica, u zaštićene vrste spadaju i neki reptili (iguane, zmije), majmuni, ukrasna živina, paunovi, labudovi...
- Za sve će važiti isti Zakon i sve će morati da budu registrovane u nadležnom ministarstvu – kaže Dušan Stojanović, predsednik SPAS.

M. PAŠIĆ

link Ptice sa ličnom kartom
Назад на врх Go down
 
Svetski dan zaštite životinja 4.oktobar
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: SVASTA PO NESTO :: SLOBODNA TEMA-
Скочи на: