Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)

Go down 
Иди на страну : 1, 2  Next
АуторПорука
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Mon Aug 10, 2009 5:05 am

Krstokljun

Karakteristike - Nešto je veća od vrapca . Karakteristična po ukrštenom kljunu koji joj omogućava lakše otvaranje šišarki. Perje je žuto zelene boje kod ženki ili crvenkaste boje kod mužjaka . Dužina 15 - 17 cm .
* Stanište - Ptica četinarskih , posebno smrekovih šuma .

* Ishrana - Hrani se sjemenkama i pupoljcima četinara i plodovima .

* Gniježđenje - Ima 1 - 2 legla, prvo, često po najvećoj hladnoći . Snosi 3 - 4 jaja , mladi su čučavci .Dupli klik na sliku


Последњи пут изменио Drle дана Sun Mar 14, 2010 1:14 am. изменио укупно 3 пута.
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Tue Oct 27, 2009 9:09 am

Cross Lavandin su ptice koje se javljaju u borovim šumama diljem sjeverne hemisfere u svijetu, Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i sjevernoj Africi. Oni su prepoznatljivi po karakterističan kljun koji su prešli zimzelen sjemena, njihova glavna hrana, lako može doći. Mužjaci su crvene, narančaste ili žute, ženke imaju sivo-zeleno perje. Loxia.net opisuje krstokljun u svim svojim faceta, njen izgled, ponašanje, razmnožavanje, jesti, itd., kao i kulturne ptica u prirodi.

Španjolska: Picotuerto Rojo
Odrasli mužjak ima crimson perje, tamnim područjima i spot rep vleugelpennen.Verder iz ugla mi pola mjesec silazi prema prsima. Boja je crna noge. Odrasla ženka je u suprotnosti sa sivkasto-zelene masline tinged s tamnijim dijelovima slični ljudima. Dječak, boja majke, koja je samo upaljač preko prsa do trbuha prugaste. Dužina ptice je ± 16 cm. Himalajski krstokljun je najmanja mjerna jedinica i ± 14 cm. Pjesma, koja se zove tijekom leta je igrao je glasan, isprepleten poziv "tsjierie-tjierie-tseuf" ili "slip-slip-tsjierie. Mamac je trajan i sami čuti kao "stjuuk-stjuuk.
Razlika između normalnog križ slivu podvrste u Europi i Rusiji su samo manje. Loxia curvirostra Poliogyna u Sjevernoj Africi je lakši, Loxia curvirostra Guillemardi na jugoistoku, na Cipru, Turskoj i Kavkazu tamnije. Obje imaju težak prijedlog zakona.
U središnjoj i istočnoj Aziji polaze podvrsta zaboraviti. To su sve manje od nominaatvorm. Najmanji su Hymalayensis Loxia curvirostra i Loxia curvirostra Luzon Ensis, koji imaju dobro kljunovima. Vijetnamski Loxia curvirostra Meriodonalis pada na teške kljun i duboka crvena boja i čovjeka. Loxia curvirostra Ensis i Altajski-u bez himalayensis su tamne boje. Loxia curvirostra Japonica je potpuno bijela stražnjica.
Američki pod-vrste sve su manji od krvi crvene curvirostra Loxia curvirostra Stricklandi osim iz Meksika, koji je ujedno i najveći sjevernoameričke podvrsta je. Najmlađi je narančasta Loxia curvirostra Sitkensis. Čak i vrlo male smeđe crvena Loxia curvirostra manje. Loxia curvirostra pusilla je tamno, Loxia curvirostra Benti je svjetlija crvena. Loxia curvirostra Bendirei je niža, ali je više boja crvena. Loxia curvirostra grinelli se vratio veći i jači od požara crveno. Loxia curvirostra Mesamericena, opet je manji i tamniji.Podvrsta praktičnost Broken:

Europi i Sjever-Istok Afrika:
Loxia curvirostra curvirostra
Loxia curvirostra Corsicana
Loxia curvirostra guillemardi
Loxia curvirostra Balearica
Loxia curvirostra Poliogyna
Azija:
Loxia curvirostra Altajski Ensis
Loxia curvirostra Tianschanica
Loxia curvirostra Japonica
Loxia curvirostra hymalayensis
Loxia curvirostra meriodonalis
Loxia curvirostra luzonensis
Sjeverna Amerika:
Loxia curvirostra pusilla
Loxia curvirostra Minor
Loxia curvirostra Benti
Loxia curvirostra Bendirei
Loxia curvirostra Sitkensis
Loxia curvirostra Grinelli
Loxia curvirostra Stricklandi
Loxia curvirostra Mesamericana

Opseg:
Zajednički krstokljun, Loxia curvirostra curvirostra u Europi se uglavnom nalaze u Sjevernoj Zapada i Istoka, Alpa i Vosges. Corsicana Loxia curvirostra i Loxia curvirostra Balearica naći na otoku Korzici i Balearsko Isles. Nadalje, od sjeverne granice Europe do istočne obale Sibira je Loxia curvirostra Altajski za Ensis. Loxia curvirostra Poliogyna u Sjevernoj Africi, Loxia curvirostra Guillemardi na jugoistoku, na Cipru, Turskoj i Kavkazu. Loxia curvirostra Mariae pojavljuje u Krim.
U Srednjoj i istočnoazijske podvrsta nalaze kao Loxia curvirostra Hymalayensis ime naše živote kao što je rekao u Himalajama, gdje je zime samo prema dolje povući na sebe i pokazuje u tom periodu i dobro u kasne jeseni isplatiti. Loxia curvirostra Luzon Ensis je na Filipinima. Loxia curvirostra Meriodonalis se događa u planinama južno Annam, Vijetnam i Loxia curvirostra japonica srednje i istočne Kine u Japan. U Americi, zajednički krstokljun krstokljun je gotovo cijeli sjeverni kontinent, od Aljaske do Newfoundland jug kroz planinskih lanaca prema Meksiku.

Gospodin Jeff Groth, ornitolog, koji radi za Možete pomoći (American Museum of Natural History, učinio temeljita istraživanja u normalnim krstokljun. Loxia curvirostra Sitkensis nalazi se na sjeverozapadnoj obali, Minor i Loxia curvirostra Loxia curvirostra pusilla (Newfoundland) na istoku obali. benti Loxia curvirostra in Srednji zapad. Daljnji zapad u Rockies će biti Bendirei Loxia curvirostra, Loxia curvirostra Grinelli u Kaliforniji i dublje u Meksiku južno nalazimo Loxia curvirostra Stricklandi i dalje na jug u Honduras i Nikaragva Loxia curvirostra Mesamericena živi.

Odrastao muški krstokljun samo 110A.
Samo kruisbek 110b odraslih lutka.
110c mladih kruisbek obični haljinu.
110D mladih obična haljina krstokljun (s uskim bijelim bendova).
Samo 110. mladim krstokljun 1. zimski
110f normalni odrasli mužjak krstokljun (Loxia Poliogyna)
110g zrelog doll samo krstokljun (Loxia Poliogyna)
Последњи пут изменио Drle дана Sat Jun 05, 2010 5:45 am. изменио укупно 3 пута.
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Tue Oct 27, 2009 10:55 am

Himalaya krstokljun
Njemačka: Himalaya Kreuzschnabel
Engleska: Himalajski cross račun
Francuska:GREAT krstokljun
Njemačka: Kiefern Kreuzschnabel
Engleska: papagaj krstokljun
Francuska:

Kao škotski krstokljun krstokljun kao zasebna glavnih vrsta. Perje na velike utakmice redovite krstokljun krstokljun. Upadljiv je njegov nacrt zakona, koji je mnogo teža i veća. Također, kljun od krstokljun specijalista po velikom kut presjeka gornje i donje kljun je haakser. On je također puno veći od uobičajenog krstokljun: ± 17 cm. Druga razlika je i veća glava proporcionalno tijelo.
Zvuk koji voortbrengd veliki krstokljun, zajednički krstokljun značajno razlikovati velika bazena i ostalih vrsta križa. To je puno jače i dublje. Njegov mamac "tjok-tsjok" je tako duboka kao kod kos krmne. Alarmni poziv je mnogo dublji i glasniji i zvuči kao "Tsjerk-Tsjerk.
Veliki krstokljun nema podvrsta.
Veliki krstokljun, Loxia pytyopsittacus se događa uglavnom u sjevernim krajevima Europe i Rusije. Od Norveška, Švedska, Finska istoku. Vrlo rijetko ga je izvijestio da nam kao gosti lutati. On se općenito smatra stanje ptica.


109a Adult veliki krstokljun muški.
Adult 109b kruisbek velika lutka.
109C mladih Dress size kruisbek


Последњи пут изменио Drle дана Sun Mar 14, 2010 3:28 am. изменио укупно 3 пута.
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Tue Oct 27, 2009 11:52 am

Skotski krstokljun

Njemačka: Schottischer Kreuzschnabel
Engleska: škotski krstokljun
Francuska:
Škotski krstokljun je u veličini između velikih i normalno u krstokljun (oko 16,5 cm). Njihov kljun je prilagođen sjeme bora do Škotske, što snažnije su od zajedničkog krstokljun. Nadalje karakterizira schedeldek spljošten i debeli vrat. Može se tvrditi da je škotski krstokljun uzrasta veliki krstokljun, međutim, mnogo je manji. Identificirane populacije u divljini procjenjuje se na 1.500 do 2.000 osoba, što vrsta na popisu ugroženih vrsta voorkomt.Schotse križ umivaonik izolirane sjedeći u Scottish Highlands, točnije u blizini Deeside živa škotska igra, Moray, Ross Shire i Velike Glen, ali teško identifikacija je teško odrediti točno područja. Zbog svoje sortirano hrane, sjemena škotske bora, malo godišnja fluktuacija u proizvodnji sjemena nastaje, ove populacije ostaje na mjestu. DNK istraživanje pokazuje da hibridilutka.
111C Dress mladih škotski krstokljun.
zacije sa obični krstokljun, također u sjevernoj Škotskoj, nije uključena u cijenu


WITBAND krstokljun

Njemačka: Uvez Kreuzschnabel
Engleska: Dvije-zabrane krstokljun
Francuska:
Witband krstokljun je podijeljena na 3 podvrste:
Loxia-Biafasciata
-Loxia leucoptera
Loxia-Megaplaga
Krstokljun witband razliku običnih, a ne u smislu izvlačenje velikih krstokljun, ali svi odjeveni u bijele široko krilo bendova i pokazati nešto manji račun. Crtež krila krstokljun witband li usporediti crtež krila (knjiga) provjerite čovjeka. Mala smeđa coverts su crne s crvenim suknja i crvena izmaglica, srednji red je na pola bijelo i ima oko 1 cm bijela bend (unutarnji armpennen) i velike armpennen su bijelo obrubljenim. Dužina varira 14 do 15 cm. Poziv je slabiji i ieler i izgleda slično kao krik štiglić.1. podvrste Loxia leucoptera leucoptera je dostupna u Sjevernoj Americi hemisfera Nova Scotia (Aljaska) preko Kanade do Newfoundlanda. On je redovito privlači prema jugu do Oregon, Montana, New York, Vermont, New Hampshire i Maine do čak Idaho i Colorado.
2. podvrste, Loxia leucoptera Megaplaga pojavljuje samo u Dominikanskoj Republici i Haitiju, poznat hispagniola.
3. podvrste, Loxia leucoptera bifasciata, je širenje sjeveru Švedske i Finske u istočnom Sibiru. Europski prugast krstokljun zaluta u smjeru juga do skupine Engleska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Belgija
112a prugast krstokljun odraslih muškaraca.
112B Adult witband kruisbek lutka.
Omladinski Haljina 112c zabrane krstokljun.


Последњи изменио Drle дана Sun Mar 14, 2010 4:27 am. измењено укупно 1 пута
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
avatar

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 37
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Fri Oct 30, 2009 6:02 am
Prvi je moj krstokljun Krsta.....
Назад на врх Go down
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
avatar

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 37
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Fri Oct 30, 2009 6:19 am

belokrilog sam imao priliku da vidim ali nisam imao fotoaparat sa sobom....steta)))
Назад на врх Go down
IGOR 72
Urednik
Urednik
avatar

Број порука : 399
Join date : 07.10.2009
Age : 46
Локација : Skoplje-Makedonija

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Sat Nov 07, 2009 12:42 pm

Bane imas li sad krstokljun Question Question
Назад на врх Go down
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
avatar

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 37
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Sat Nov 07, 2009 12:45 pm

sad ne,ali nameru da ga opet kupim....to imam Very Happy
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Thu Dec 17, 2009 2:29 am

Jedan prelepi video klip sa ovim divnim prelepim pticama, pozdrav Drle

Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
IGOR 72
Urednik
Urednik
avatar

Број порука : 399
Join date : 07.10.2009
Age : 46
Локација : Skoplje-Makedonija

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Thu Dec 17, 2009 12:03 pm

prelep videp klip Drle,svaka cast prijatelju
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Mon Dec 21, 2009 3:05 am

Ptica krstastog kljuna 06.05.2004.
Krstokljun ima nežnocrvenkastu boju, naročito pre svadbenih dana, i veoma se razlikuje od svoje okoline. Gnezdi se u crnogoričnim šumama. Retko se može naći toliko zanimljivosti u životu jedne ptice kao u životu krstokljuna.

Tamo gde hrane ima u izobilju, biće i krstokljuna, i to u bilo koje godišnje doba. Njihova gnezda mogu se naći čak i zimi. Zagonetka njihovog instinkta može se objasniti ishranom, koja utiče na nagon parenja, gnežđenja i ležanja na jajima. Krstokljun se hrani semenkama četinara, najčešće borovih i crnogoričnih šuma. U tim semenkama ima dosta vitamina E, koji podstiče leženje krstokljuna. Ove ptice često menjaju svoje prebivalište, a tamo gde im je trpeza obilnija - i duže se zadržavaju. Negde se ne pojavljuju i po nekoliko godina.

Otkud ovim pticama tako čudno ime - krstokljun? U tome je hrana opet imala glavnu reč. Oni svojim unakrsnim kljunom kao dletom izbacuju i jedu semenke. Kada im ponestane hrane, prinuđeni su da se sele u toplije južne krajeve.

Gnezda prave dva puta godišnje, a najčešće polažu od tri do pet jaja. Po izleganju, mladi su sivozeleni, a kasnije im se ukrste i kljunovi. Krstokljuni su mirne, ali i društvene ptice. Vole da žive u kolektivu, u većim ili manjim jatima; na taj način lakše odolevaju neprijatelju. To su ptice koje jako vole čistoću. Posle obilnog ručka, čiste se, jer im na vratu i kljunu ostaje dosta smolastih i eteričnih materija. Ipak, zahvaljujući tim materijama, njihovo telo postaje impregnirano i može se reći da je to ptica koja ne trune - ako naiđete na neki uginuli primerak, izgledaće kao da je balsamovan.

Krstokljuni lete u talasastoj liniji, ali zato su jako nespretni na tlu i retko silaze sa stabala. Prilikom penjanja pomažu se svojim kljunom. Odolevaju najjačoj zimi i hladnoći, pod uslovom da imaju dovoljno semenki za ishranu. Ove ptice se lako mogu uloviti i pripitomiti, ali treba ih čuvati kao retkost i ukras crnogoričnih šuma.


Последњи изменио Drle дана Sun Mar 14, 2010 3:32 am. измењено укупно 1 пута
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Petar
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 77
Join date : 13.05.2009
Age : 28
Локација : Sabac-Srbija

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Mon Dec 21, 2009 3:26 am

Drle ::
Jedan prelepi video klip sa ovim divnim prelepim pticama, pozdrav Drlesve sam video ali zimi po snegu da se ptice legu to jos nisam video...
Назад на врх Go down
sestoperac
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 48
Join date : 17.12.2009
Age : 41
Локација : Podgorica, Crna Gora

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Mon Dec 21, 2009 12:38 pm

Od svih divljih ptica, nekako mi je krstokljuna najzalije vidjeti u kavezu. Imao sam priliku prije 10-tak godina drzati zenku, ali mi je pobjegla, sam aje otvorila vrata. Nije mi zao, kasnije su mi rekli da u glavnom svi koji ih drze u kavezima, dodatno osiguraju vrata zicom.
Ljeti kad odem do zavicaja na Durmitor vidim ih. Nema ih bas svako ljeto i nije ih uvijek isti broj, prepostavljam da zavisi od roda sisarke. Ove godine ih je bilo na stotine, na jednom vrhu na preko 2300 metara NV. Stvarno s u interesantni i po meni ptice sa nevjerovatnom inteligencijom.
Назад на врх Go down
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
avatar

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 37
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Mon Dec 21, 2009 12:51 pm

sestoperac ja bih jos dodao da su mirniji u kavezu od bilo koje ptice.jos lepsi je belokrili kojeg cu uskoro imati u svom jatu cheers
Назад на врх Go down
IGOR 72
Urednik
Urednik
avatar

Број порука : 399
Join date : 07.10.2009
Age : 46
Локација : Skoplje-Makedonija

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Mon Dec 21, 2009 1:10 pm

sta bi sve dao da mi je jednog muzjaka u kavezu scratch
Назад на врх Go down
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
avatar

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 37
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Mon Dec 21, 2009 1:17 pm

igore nije moguce da je kod vas tesko naci krstokljuna.video sam negde da ih je i bocka pominjao,to jest hteo da kupi...
Назад на врх Go down
IGOR 72
Urednik
Urednik
avatar

Број порука : 399
Join date : 07.10.2009
Age : 46
Локација : Skoplje-Makedonija

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Mon Dec 21, 2009 2:00 pm

БАНЕ ::
igore nije moguce da je kod vas tesko naci krstokljuna.video sam negde da ih je i bocka pominjao,to jest hteo da kupi...
Bane ja do sad (par) krstokljuna sam video samo kod naseg medzunarodnog sudca Dragana Camilovica pre nekoliko godina ih je on imao i tad mi je rekao da mu ih je poslao neki prijatelj iz Crne Gore.Ja do sad u prirodi ga video nisam a isto ni cuo nisam da ih neko drzi u kavez kod nas dole. Sad
Назад на врх Go down
BOCKA
Moderator
Moderator
avatar

Број порука : 173
Join date : 13.05.2009
Age : 70
Локација : SKOPJE

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Mon Dec 21, 2009 4:02 pm

U SKOPLJE IMAM JEDNOG DRUGARA PO IMENU DIME, ON JE MANIJAK ZA KRSTOKLJUNE I ZIMOVKE ALI NEMA SREČE I POLAKO JE SKORO IZGUBIO TE PTICE.
JEDINA ŠANSA JE SADA DA SE UHVATE TE PTICE NA OVOM STUDU A U MAKEDONIJU SKORO DA IH NEMAMO.
JA MISLIM DA SU POŽARI UČINILI ONO NAJGORE I SADA TEŠKO PTICE SE VRAČAJU NA STARA MESTA JER MNOGO BOROVA ŠUMA JE NESTALA.
POZDRAV BOCKA

_________________
DOBRE LJUDE PREPOZNAJU SE PO DOBRA DELA
Назад на врх Go down
http://www.ptici-faunanaevropa.com/forum/index.php
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
avatar

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 37
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Tue Dec 22, 2009 12:11 pm

mislim da su ovde dva najveca manijaka za njih alan i ja lol! mada je alan mnogo iskusniji pticar od mene.siguran sam da ko ih jednom nabavi nikad se nece rastati od njih...citao sam u knjizi "zivot zivotinja" alfred brem,da krstokljuni i pocetkom proleca dok je jos hladno pocinju pariti u prirodi pod uslovom da ima hrane u izobilju,a to znaci da je veoma otporna ptica.mnogim pocetnicima u kavezu ugine zbog neadekvatne ishrane(ovde u moskvi sam video da im pored suncokreta i konoplje dodaju i kedrove semenke u kanarinsku mesavinu).
video sam mnoge slike bastarda sa kanarincem pa interesuje me koja je varijanta bolja za bastardiranje kanarinac x krstokljun ili obrnuto?to bi alan trebao da zna....
Назад на врх Go down
alann
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 4
Join date : 14.05.2009
Age : 44
Локација : Podgorica -Montenegro

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Fri Mar 12, 2010 2:43 pm

Sa muzijakom divlje je uvijek lakse raditi nego sa zenkom ali problem je sto je muzijak tezak pa mu zenka skoro uvijek klizne tako da mu moras davati uvijek jacu zenku.U principu rad sa njima je kao i sa svakim divljakom samo jaca hrana.
Назад на врх Go down
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
avatar

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 37
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Sun Mar 14, 2010 12:24 am

ako Bog da odoh za vikend po belokrile krstokljune....to mi je velika zelja)))))
nekad ih ima nekad ne pa se nadam da cu za vikend naleteti na par ptica.....
Назад на врх Go down
Swemirac
Pocetnik
Pocetnik


Број порука : 6
Join date : 16.01.2010
Age : 43
Локација : krusevac

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Tue Mar 30, 2010 11:47 am

Treba se obratiti pravim pticarima iz Krusevca .Cena je nebitna bitan je merak imatti ga ,obicno se hvataju po Kopaoniku,staroj planini,Goc i Zlatibor-u sobzirom da je zabranjen lov na njih pogotovu.Imamo ih preko cele godine malo je problem za ishranu jer se treba brati plodovi od cetinara.Uspesno se gaje u kavezima ili volijerama.
Назад на врх Go down
Guma
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 3
Join date : 30.03.2010
Age : 41
Локација : Vrnjacka banja

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Tue Mar 30, 2010 12:11 pm

Carapan kako da dodjem do par krstokljuna svi kazu da samo krusevljani imaju njih u vecem broju?Ja cuvam egzote ali bih voleo da imam i krstokljune jer sam ih vec imao .Koja je cena njih ?Odgovori mi na mob 0641622907
Назад на врх Go down
Rale KG
Moderator
Moderator
avatar

Број порука : 543
Join date : 20.02.2010
Age : 56
Локација : Kragujevac

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Wed Mar 31, 2010 5:15 am

Imam kucu pored Gruzanskog jezera. Tu ima jedna cetinarska suma i prosle godine sam ih vidjao. Bilo ih je desetak. Interesantna ptica za posmatranje posebno kada vidite sa kakvom lakocom otvaraju sisarke cetinara svojim karakteristicnim kljunom. Posmatrao sam ih dvogledom i divio sam se. Pozdrav! cheers
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   Sat Jun 05, 2010 5:50 am

Naziv ptice:KRSTOKLJUN!

Lat: Loxia curvirostra
Hr Radović Sušić: Krstokljun
Hr Rucner: Krstokljun omorikaš
Eng: Crossbill
De: Fichtenkreuzschnabel
It: Crociere
Opis ptice:
Specijalist za češere smreka; karakteristična ptica pojasa četinara. Broj jako promjenjiv, međutim, u nekim godinama smrekovi krstokljuni ispune šumu svojim glasovima, u drugim ih nedostatak sjemenja smreke nagoni da potpuno odsele. Tada se mogu pojaviti, u razmjerima najezdi, daleko van uobičajenog areala, moraju se zadovoljiti hranom za nuždu, npr; plodovima oskoruša. Ponekad vrlo neustrašivi. Obično gnijezdi od februara do marta, po najljućoj hladnoći. Masovni pokreti se tada mogu javiti u ranom ljetu. Van sezone gniježđenja lutaju u jatima (5-30 jedinki), revno se dozivajući tipičnom, metalnom zvonjavom "glipp-glipp-.." (borov krstokljun zvuči slično, vidi tu vrstu). Kad se hrane, manje su uočljivi: vise po smrekama (izuzetno po borovima), lepršaju s krupnim češerima u kljunu, tada marljivo i u tišini vade sjemenke, čuju se tek prigušeni "chuk-chuk" zovovi i štropot ispuštenih praznih češera. Pjesma (ponekad šestareći pjevni let) glasna, ali oklijevajuća, s upletenim zovom: "cheeree-cheeree cheuf glipp-glipp-glipp cheeree..". Mužjaci su crveni, ženke sivo-zelene (više žuto-zelene na trtici), juv. sivkasti i izrazito isprugani. Primjesa žutog na crvenom perju mužjaka nije sigurna oznaka imm. Kljun nije tako težak kao kod borovog krstokljuna
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Sponsored content
ПорукаНаслов: Re: KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)   

Назад на врх Go down
 
KRSTOKLJUN (LOXIA CURVIROSTRA)
Назад на врх 
Страна 1 of 2Иди на страну : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: KRSTOKLJUN (Loxia curvirostra)-
Скочи на: