Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 KANARINCI..........

Go down 
АуторПорука
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: KANARINCI..........   Fri Aug 07, 2009 4:16 am

Kanarinci


--------------------------------------------------------------------------------


Danas su kanarinci, pored papagaja tigrica, najčešći pernati ljubimci u našim domovima. Omiljeni su zbog melodičnog pevanja - nijedna druga ptica ne peva tako lepo kao ovaj rođak evropske ptice Serinus serinus koja je doneta pre 500 godina sa Kanarskih ostrva. Na tom ostrvu ove ptice i danas žive slobodno u velikim raspevanim jatima.


Serinus serinus je najbliži rođak Evropskog kanarinca. Ova ptica ima debeo, kratak kljun, a boja perja je žuta ali bez crvene fleke naglavi koja je karakteristična za azijatskog kanarinca. Boja je zasićenija kod mužjaka a kod ženki su pruge gušće raspoređene. Dužina tela je oko 11 cm. Dok peva, radosno skakuće po granju i veštim pokretima akrobate okreće naglavačke, nalevo ili nadesno. Njegova pesma je najglasnija u vreme svadbenihigara. Ova ptica potiče iz Severne Afrike Sredozemlja i Južne Evrope. U 19. veku je doletela preko Alpa i naselila područje oko Severnog i Baltijskog mora.


azijski kanarinac se sreće u visokim planinama Male azije. Dužina tela je oko 13 cm, a glava mužjaka je crna i siva ukrašena na čelu karakterističnaom crvenom kapicom. Živi u udubljenjima u stenama gde svija gnezda na teško pristupačnim mestima. Serinus canaria, divlji kanarinac je na izgled najneugledniji od svih rođaka, perje mu je odozgo maslinasto zelene boje, a sa donje strane sivo i žuto sa crnim prugama. Kada su 1478. godine Španci zavladali Kanarskim ostrvima, bili su očarani ovim pernatim pevačima, pa su uskoro preneli prve kanarince u Evropu. Nakon ukrštanja sa Carduelis cucculla selekcioneri su dobili pticu lepe crvene boje ali kako je dobro poznato i logično, pažnja odgajivača je bila usmerena ka selekciji dobrih pevača. Opijeni ovim prelepim pevačem ne smemo zaboraviti da on ima svoje potrebe i prohteve koje bi vlasnik trebao da ispunjava da bi sve funkcionisalo kako treba. Kanarinci nisu samo odlični pevači već i sjajni prijatelji. Ako se pridržavate nekih osnovnih saveta iskusnih odgajivača, vaša ptica će se osećati veoma dobro, biće zadovoljna i raspevana. Pomoći ćemo vam oko samog početka, kupovine ptice i pri opremanju kaveza, zbližavanju sa pticom, pravilnom ishranom i brigom oko zdravlja. Sva navedena uputstva su veoma jednostavna pa će čak i početnici moći sa lakoćom da preuzmu potpunu brigu o novim ljubimcima.Obratite pažnju na sledeće!
Ljudi koji su osetljivi [alerginični] na perje nažalost ne mogu da gaje ovu pticu pa ako postoji i najmanja sumnja u ovom smislu posavetujte se sa svojim doktorom. Papagajska bolest, psitakoza ili ornitoza, su danas veoma retke kod kanarinaca ali pošto su daleko od bezazlenih nemojte ih potcenjivati. Kada posumnjate na neke pod simptoma što pre sa konsultujte sa veterinarom jer je bolest virusna i uglavnom protiče dosta neprimetno. Ova bolest je česta kod mlađih ptica koje izgledaju živahno iako su nosioci virusa koji se prenosi vazduhom, kontaktom ili virusna i hranom. Kod težeg oblika boelsti fatalni kraj nastupa od trećeg do desetog dana. Glavni simptopmi su veoma slični prehladi ili gripu i mogu biti fatalni ukoliko se ne uoče na vreme pa samo veterinar može prepisati odgovarajuću terapiju.
Razmislite pre kupovine!
Kanarinci su izuzetno društvene ptice pa je najbolje da odmah razmislite o paru ptica ukoliko nemate dovoljno vremena tj. ne možete svakodnevno posvetiti određeno vreme ljubimcu.
Ponašanje i karakter kanarinca
Ovo su temperamentne ptice koje uočavaju sva dešavanja oko sebe i neprekidno su u pokretu. Savršeni su primer ptičje radosti i radoznalosti kao i neiscrpne vitalnosti i energije. Stoga pre nabavke dobro razmislite da li ćete moći da ispunite sve potrebe kanarinca, na primer, konsultujte se sa ostalim članovima porodice.
Deset pitanja koja će vam pomoći da donesete pravu odluku:
1. Da li ćete moći da se brinete o njemu u tom periodu?
Pri normalnim uslovima, kanarinac živi od 10 do 14 godina.
2. Možete li da odvojite novo mesto u vašem domu za novog ljubimca?
Ako se često premešta, ova ptica se oseća nesigurno.
3. Da li ćete imati dovoljno vremena?
Potrebno je da svakodnevno održavate blizak kontakt a ne samo da se brinete o ishrani i higijeni kaveza.
4. Imate li i druge ljubimce, da li bi i oni mogli da ugroze kanarinca?
Pas može da bude vaspitan i da ne obraća pažnju na pticu što sa mačkom nije slučaj.
5. Da li će vam ljubimac biti podjednako drag i kada prestane da peva?
Kanarinac ne peva istim intenzitetom cele godine. Tokom promene perja recimo, njegov organizam troši mnogo energije za obnavljanje, a često jedinke zaneme i bez očigledih razloga.
6. Mislite na period godišnjih odmora.
Upkros hrani koja je ostavljena u kavezu vaša ptica može ostati sama svega dva-tri dana.
7. Ako želite da poklonite pticu detetu...
...[što se ne preporučuje sa malom decom], obavezno mu objasnite sa koliko pažnje se mora ophoditi sa kanarincem. Najbolje je da u periodu upoznavanja deteta sa pticom budete prisutni.
8. Imajte u vidu i eventualnu bolest i troškove lečenja.
Svakodnevna briga oko hrane i higijene ne zahtevamnogo vremena i sredstava.
9. Imate li uslove da ptica leti?
Morate makar jednom dnevno pustiti pticu da poleti iz kaveza.
10. Da li neko od ukućana ima alergiju na perje?
Nažalost, ovakve zdravstvene tegobe ne dozvoljavaju čuvanje ptica.
Pravilan izbor
Danas više nije tako lako izabrati kanarinca. U proteklih deset godina odgajivači su vredno radili svoj posao pa je danas ponuda kanarinaca zaista velika. Za početnika, rasa nije preterano važan faktor - svi kanarinci lepo pevaju, postoji samo razlika u zvuku.
Kanarinci su podeljeni u tri grupe:
1. Pevači, kod kojih je primarna pesma i glasovne mogućnosti. Ovde spadaju Harcer-Roler
2. Obojeni, sa najrazličitijim bojama perja, koji su podeljeni u dve grupe: melaninovi i lipohromni.
Melaninovi su karakteristični po tamnoj boji perja, ahatnoj, crnoj ili smeđoj, dok u lipohromne spadaju ptice svetlog perja, bele, žute oranž-ružičaste i crvene boje. Ovoj grupi pripada oko četrdeset varijeteta.
3.Treća grupa različitih figura koji se veoma razlikuju od klasičnih kanarinaca po telesnoj građi. U ovu grupu spadaju kovrdžavi i grbavi [slika dole], kanarinci sa kapuljačicama, ili različitih poza.Koju vrstu uzeti?
U suštini je svejedno da li ćete kanarinca izabrati zbog njegovog zanimljivog izgleda, prelepe boje ili mllozvučne pesme. Jednostavno kupite pticu koja vam se dopadne na prvi pogled.
Mužjak ili ženka?
Ne postoji razlika između polova u pogledu karaktera i temperamenta . I jedni i drugi su podjednako privlačni ali ako je reč o pevanju treba znati da ženke nisu posebno nadarene pa ako baš želite pevača bolje uzmite mužjaka. On će vam otprevati skoro svaku pesmu.
Određivanje polova nije jednostavno jer se ptice ne razlikuju po spoljnim belezima. Pesma tu može dosta da pomogne jer mužjaci imaju bogatiji repertoar od ženki koje samo ponavljaju jednu melodiju. Pri kupovini nema potrebe da brinete, jer većinu ptica prodavac dobro poznaje pa mužjaci i ženke već žive u posebnim kavezima. U svakom slučaju se konsultujte sa prodavcem i u pogledu navika konkretnih jedinki o kojima se radi.

Jedna, dve ili više ptica?
Jednu pticu možete uzeti samo u slučaju da možete da joj posvetite dovoljno vremena. Ptica koja ostaje sama po ceo dan se dosađuje i oseća se usamljeno. Ako se često igrate sa njom ptica vas može prihvatiti za partnera. mada se kanarinac ne vezuje za čoveka tako snažno kao papagaj. Uprkos tome možda ćete imati i sreće i uspeha da je sasvim pripitomite. Par ptica se preporučuje ako puno radite ili ste često izvan kuće mada se svako ptica bolje oseća u društvu partnera. Par mogu biti i dve ženke ali je naravno mnogo prirodnije i zanimljivije ako imate pravi par, mužjaka i ženku.
Kanarinci se jednostavno razmnožavaju a podizanje mladunaca je uglavnom uspešno. Zajednički život dve ptice najčešće protiče harmonično iako su moguće povremene kavge u vreme hranjenja. Više ptica možete izabrati samo ako imate volijeru koja će obebediti dovoljno životnog prostora. Sa drugim vrstama ptica, kanarinci se obično lako zbližavaju i mogu deliti zajedničku volijeru. Bez problema i posebnih priprema možete kupiti novog kanarinca i pustiti ga u volijeru sa drugim pticama.
U sledećem tekstu biće reči o idealnom vremenu za nabavku pticu i o uređenju kaveza.
Jasmina Knežević (jasnak@spicum.com)

--------------------------------------------------------------------------------


Ako ste odlučili da kupite kanarinca, najbolje vreme za to je jesen, počev već od septembra meseca, kada je ponuda u zoo prodavnicama i kod odgajivača najveća. Odgajivači će se truditi da svoje mlade ptice udome što pre i što bolje, ostavljajući samo jedan par za razmnožavanje tokom sledeće sezone. Na jesen mlade ptice već imaju novo perje i spremne su za prodaju ali ukoliko vam je želja da nabavite iskusnog pevača bolje je da kupovinu odložite do novembra kada se stabilizuju i mogu se procenjivati pevačke sposobnosti svakog pojedinca. Kupovinu, naravno, obavljate ujutru kako bi ptica imala čitav dan da se adaptira novom okruženju. Osim toga, iskusni odgajivači vam pticu neće ni prodati po mraku pošto je to vreme u prirodi rezervisano za san pa svako uznemiravanje može loše uticati na razmnožavanje.
Preostaje da odlučite gde da kupite kanarinca? U zoo prodavnici ili kod odgajivača? Prednost prodavnice je veliki izbor, a ujedno ćete tamo i obezbediti svu potrebnu opremu za kavez i široku paletu hraniva i vitamina. Odgajivači, međutim, nude i konsultacije oko izbora hrane i uslova gajenja, ostaju u prisnijem kontaktu sa ljudima koji pticu preuzimaju i uvek će vam rado biti na usluzi, pouzdanim savetom. Jedino vam preporučujemo da izbegavate kupovinu poštom jer je takav put pravo mučenje za pticu pa joj kada do vas stigne sigurno neće biti do pesme.Što se tiče kaveza i njegove opreme, postoje finese na koje treba obratiti posebnu pažnju. Dno treba da je pokriveno slojem rečnog peska debljine oko 1-2 cm. Za razliku od papagaja koji sa nogama nema puno problema, kod kanarinca se često pojavljuje problem sa prstima pa se preporučuje da umesto klasične plastične prečke koja se kupuje u zoo prodavnici, debljine oko 12 mm – što je predebelo za stopalo ovog malenog pevača – jednostavno u kavez ubacite nekoliko tanjih grana iz obližnje šume ili parka. Pri upotrebi klasične prečke, ptica je prinuđena da neprekidno drži prste u istom položaju što često izaziva deformaciju. Prečke od prirodnih grana su različitih debljina čitavom dužinom pa ptica ima mogućnost da vežba prste i noge, što rado čini šetkajući napred-nazad po kavezu. Na taj način takođe i skraćuje nokte koristeći u tu svrhu debelu koru drveta kao turpiju. Zato je najbolje korisititi brezove ili vrbove grane, poželjno je da budu debljine toliko da ptica ne može potpuno da ih obuhvati ali i da se smenjuje debljina ka kraju. Dovoljno je da u kavezu srednje veličine umesto dve prečke postavite prirodne grane i to dve horizontalne i jednu poprečnu, samo vodeći računa da ih ne ukrštate nad hranilicom.

Ove vesele pevačice je jako poželjno i efektno držati u većoj volijeri, sobnom kavezu većih dimenzija. Novu jedinku, međutim, ne možete tek tako pustiti u već oformljenu ptičju zajednicu gde već postoji red i gde su ptice naviknute jedne na druge. Na taj način biste samo poremetili život grupe jer ove ptice već znaju gde da traže vodu i hranu, gde da odmaraju i spavaju a formirani par čak ima i teritoriju koju zajedno brani. Za novajliju je sve nepoznato i on se ne može orijentisati. Trebao bi da pronađe svoj kutak i da se nakon nekog vremena osveži vodom i obrokom a često se dešava da on samo ostaje danima u svome kutku zbunjen okruženjem, nakostrešenog perja, a nije retkost i da ga ostale ptice toliko proganjaju da danima nema pristup hrani i vodi. Za ovako majušnu pticu to može biti problem koji preti fatalnim okončanjem. U prirodi se ovakva situacija ne može dogoditi jer hrane ima svuda a ptica može postepeno i sa distance da se upoznaje sa novim susedima. Zato je socijalizacija neophodna pa ćete najbolji rezultat postići ako kavez sa pridošlicom postavite pored volijere jer će tako ptica sa bezbedne udaljenosti posmatrati život grupe, uočiće mesto gde su smešteni hrana i voda, gde se odmaraju ostali članovi društva a ujedno će se i ostale ptice navići na njega. Nakon 7 do 10 dana pticu možete pustiti u volijeru gde će se ubrzo i sama opustiti.

I upamtite, ptice nisu stvorene da žive u sićušnim kavezima te im omogućite što veći prostor za život i kretanje.
Knežević Jasmina (jasna@spicum.com)Последњи пут изменио Drle дана Mon Apr 12, 2010 11:38 am. изменио укупно 7 пута.
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Mon Aug 10, 2009 8:41 am

Domovina sobnog kanarinca su prekrasni Kanarski otoci, na zapadu Sjeverne Afrike gdje, zahvaljujući blagoj klimi i bogatoj vegetaciji slobodno živi. Nešto je manji od naših kanarinaca, svjetlozelene je boje perja, rado leti i voli se kupati. Žive u jatima koja se u proljeće razbijaju i nalaze parovi. Od tada, parovi su uvijek zajedno, grade gnijezda u vitkim granama u rašljama žbunja i drveća, ne niže od 2 metra, najčešće od biljnih vlakana, te su prava umjetnička tvorevina. Pare se tri puta godišnje, ženka snese 3-5 jaja, a nakon 13 dana izlegu se mladi.
Pjesma divljeg kanarinca (mužjaka) je glasna i raznovrsna, no i tamo postoje dobri i loši pjevači, naročito mladi mužjaci koji nisu imali prilike slušati stare, dobre pjevače. Lako se love, brzo pripitome i vrlo lako pare s pitomim ženkama.

Prvi odgajivači divljih kanarinaca bili su Španjolci, 1496.g. nakon osvajanja Kanarskog otočja. Držanje ptica u kavezima bila je prava rijetkost i privilegija bogatih, koji su imali ogromnu korist i zaradu. Cijelo stoljeće držali su monopol i izvozili samo mužjake. Interesantno je da se u 16. st. prevrnuo jedan španjolski brod u blizini Italije, te su se ptice razbježale i nastanile. Tako su Talijani razbili monopol Španjolaca, počeli su se intenzivnije baviti proizvodnjom (razna križanja) kanarinaca drugih boja i pjesama (Tirolski slavujari).

Bilo je potrebno mnogo truda i strpljivog rada odgajivača iz cijelog svijeta da bi se dobili današnji sobni pjevači (domaći kanarinci). Današnji kanarinac je veći od divljeg, boja njegova perja je raznolika, a pjesma dovedena do savršenstva. Zavisno od boje i oblika perja, pjesme, držanja i izgleda, kanarinci se dijele u tri grupe:

1. kanarinci boje
2. kanarinci pjesme
3. kanarinci izgleda i držanja


Kanarinaca ima u svim bojama.Potrebna mu je krletka srednje velicine.Kanarincu se daju sjemenke koje se mogu kupiti u trgovini,a mozete mu dati i malo voca(kruska,jabuka,banana) ili malo zelenila(spinat,salata,persin...).Kanarinci su pticice veoma osjetljive na stres.Prvi znak stresa je prestanak pjevanja.

Dupli klik na sliku
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Zeleni kanarinac   Wed Aug 12, 2009 6:05 am

Dupli klik na sliku


Последњи пут изменио Drle дана Fri Feb 05, 2010 12:12 pm. изменио укупно 2 пута.
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Crveni kanarinac   Wed Aug 12, 2009 6:22 amDupli klik na sliku


Последњи пут изменио Drle дана Fri Feb 05, 2010 12:02 pm. изменио укупно 2 пута.
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Beli kanarinac   Wed Aug 12, 2009 6:27 am

Dupli klik na sliku


Последњи пут изменио Drle дана Fri Feb 05, 2010 12:27 pm. изменио укупно 2 пута.
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Rale
Urednik
Urednik
avatar

Број порука : 171
Join date : 14.05.2009
Age : 44
Локација : Backa Palanka

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Mon Sep 07, 2009 9:49 am

Moj jucerasnji pazar

Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Mon Sep 07, 2009 10:05 am

Rasko lepe ptice si pazario u Pozarevcu odakle im je poreklo i kolko si platio ako nije neka tajna,pozdrav
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Rale
Urednik
Urednik
avatar

Број порука : 171
Join date : 14.05.2009
Age : 44
Локација : Backa Palanka

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Mon Sep 07, 2009 10:07 am

Novosadske su ptice a platih 30e po komadu
Назад на врх Go down
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Mon Sep 07, 2009 10:10 am

Ptice su ti bile tu pod nos a ti ode u Pozarevcu da ih kupis samo su jako lepe, nisi pogresio
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Steva
Admin
Admin
avatar

Број порука : 660
Join date : 13.05.2009
Age : 36
Локација : Zemun

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Mon Sep 07, 2009 2:15 pm

Dobar pazar Rale, pretpostavljam da uzivo jos bolje izgledaju. Koliko si ptica uzeo?
Назад на врх Go down
Rale
Urednik
Urednik
avatar

Број порука : 171
Join date : 14.05.2009
Age : 44
Локација : Backa Palanka

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Tue Sep 08, 2009 2:47 am

uzeo sam samo par za pocetak, kad nabavim jos kaveza uzecu jos koji par
Назад на врх Go down
RADEKG83
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 45
Join date : 11.12.2009
Age : 35
Локација : kragujevac

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Tue Jan 26, 2010 12:37 pm

da nije imao neko problem da mu kanarinac ostane bez noge kao mali interesuje me da li ce moci da parikada malo ostari?
Назад на врх Go down
Timbrado
Moderator
Moderator
avatar

Број порука : 247
Join date : 09.11.2009
Age : 45
Локација : Düsseldorf-Sabac

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Tue Jan 26, 2010 5:57 pm

RADEKG83 ::
da nije imao neko problem da mu kanarinac ostane bez noge kao mali interesuje me da li ce moci da parikada malo ostari?

Ja licno nisam i ne bih ti znao tacno reci, ali predpostavljam da bih mogao. Ako je dobar muzijak i ako mislis da bih dobio dobro potomstvo, pokusaj pa sta bude, ali odredi jos jednog muzijaka kojeg bi upario ako sa tim ne uspe.
Назад на врх Go down
http://www.timbradoespanol.12see.de
Drle
Admin
Admin
avatar

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 65
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Wed Jan 27, 2010 12:15 am

RADEKG83 ::
da nije imao neko problem da mu kanarinac ostane bez noge kao mali interesuje me da li ce moci da parikada malo ostari?

Ja licno takav problem nisam imao ali sam cuo od iskusnih odgajivaca da se takve ptice ne koriste za parenje jer ne uspevaju da upare zenku sa jednom nogom neznam mozes da probas nista da izgubis neces samo mozes da dobijes, pozdrav Drle
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
RADEKG83
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 45
Join date : 11.12.2009
Age : 35
Локација : kragujevac

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Wed Jan 27, 2010 8:10 am

ljudi hvala vam puno pokusacu pa sta mu bog da usilio se ko lud pusticu ga ovih dana
Назад на врх Go down
БАНЕ
Zasluzni clan
Zasluzni clan
avatar

Број порука : 200
Join date : 14.10.2009
Age : 38
Локација : Moskva-Loznica

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Wed Jan 27, 2010 10:47 am

rade bice jaja puna...da je zenka bez noge bilo bi teze.on samo leprsa krilima i skoro se ne oslanja nogama na zenku tako da mislim da bi trebalo da je 'ogazi'.....
p.s.vazno je da mu je srednja noga ispravna Very Happy
Назад на врх Go down
RADEKG83
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 45
Join date : 11.12.2009
Age : 35
Локација : kragujevac

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Wed Jan 27, 2010 11:45 am

HAHAHAHA TO MU JE BITNIJA NOGA.Smile
videcemo mnogo mi njih reklo da on nemoze da je upari pa sam teo samo da budem siguran.u svakom slucaju hvala. Smile
Назад на врх Go down
RADEKG83
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 45
Join date : 11.12.2009
Age : 35
Локација : kragujevac

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Thu Jan 28, 2010 4:35 am

ja ga pustio pa sta mu bog da videcemo vec
Назад на врх Go down
danijelvr
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 73
Join date : 17.12.2009
Age : 37
Локација : Vranje

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Fri Feb 05, 2010 5:49 am

БАНЕ ::
rade bice jaja puna...da je zenka bez noge bilo bi teze.on samo leprsa krilima i skoro se ne oslanja nogama na zenku tako da mislim da bi trebalo da je 'ogazi'.....
p.s.vazno je da mu je srednja noga ispravna Very Happy
Bane, ja licno mislim drugacije, da je teze da muzjak bez noge oplodi kanarinku, a kanarinka bez noge se je kod mog prijatelja parila i izvodila tri ture za redom i to bez problema, evo i sasa vr je izveo juce mlade od zenke kojoj je slomljena noga i na koju se uopste i ne oslanja.Zenka bez noge samo cucne u gnezdu i muzjak je lako oplodi, i za takve zenke bez noge je povoljnije unutrasnje gnezdo dok muzjak po mom misljenju pomalo balansira i oslanja se nogama o zenkina ledja.
Neznam, daj boze da Rade uspe s takvim muzjakom, uostalom treba pokusati. Pozdrav.
Назад на врх Go down
Rale KG
Moderator
Moderator
avatar

Број порука : 543
Join date : 20.02.2010
Age : 57
Локација : Kragujevac

ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   Fri Mar 26, 2010 4:35 pm

RADEKG83 ::
da nije imao neko problem da mu kanarinac ostane bez noge kao mali interesuje me da li ce moci da parikada malo ostari?
Zemljace moj prijatelj je imao slavujara koji je imao fenomenalnu pesmu ali je ostao bez prstiju na jednoj nozi ostao mu je samo jedan (izujedali ga komarci u volijeri). Nikada nista nije izveo od njega. Probaj ali moj prijateljski savet ti je da nabavis drugog muzjaka. Veliki pozdrav.
Назад на врх Go down
Sponsored content
ПорукаНаслов: Re: KANARINCI..........   

Назад на врх Go down
 
KANARINCI..........
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: KANARINCI-
Скочи на: