Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 MEĐIMURSKA LASTAVICA

Go down 
АуторПорука
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: MEĐIMURSKA LASTAVICA   Thu Nov 18, 2010 6:04 am

MEĐIMURSKA LASTAVICAPOSTANAK I OBLIK:

Ovaj golub nastao je 1973. godine u donjem Međimurju, točnije u Donjoj Dubravi i okolnim mjestima. Dugogodišnjim selektivnim radom, nekoliko odgajivača, koji su po odredjenoj šemi sparivanja autohtonog goluba gačana sa lahorom i bačkim prevrtačem, došli do ovog primjerka goluba. Osim eksterijernih kvaliteta, ovaj se golub odlikuje živahnošću, temperamentom te dobrom plodnošću i brigom o potomstvu. Golub je nazvan "Međimurska lastavica" s obzirom na geo područje s kojeg potjeće i grupu golubova u koju je uvršten - grupa I golubovi oblika - u boji.

OPĆI IZGLED: Međimurska lastavica je golub nešto veći od goluba uličara, prilično jačeg tijela, sa lijepim zaobljenim širokim grudima. Dužina tijela je od 31 do 35 cm. Raspon krila kreće se od 62 do 68 cm i visina od 20 do 23 cm. Važne karakteristike jesu: srednje velika glava s kapom ili bez, elegantan vrat, skladno tijelo i lijepo operjane te malo povinute noge. Boje treba da su čiste i jasne.

GLAVA: je srednje veličine u proporciji s tijelom, blago zaobljena. Uzgajaju se primjerci sa i bez kape. Kapa je na glavi povijena prema gore i malo prelazi tjemenu liniju.

OČI: su kod tamnijih primjeraka naranđasto-crvene do crvene boje, a okvir oka odgovara boji glave. Kod svjetlih primjeraka oči su tamne, a okvir oka je uzak i odgovara boji mesa.

KLJUN je dugačak maximalno oko 2,2 cm. Gornji dio je na kraju malo povijen, uvijek u korelaciji sa bojom noktiju.

NOSNICE su naznačene i bijelo oprašene.

VRAT je srednje dugačak, prilično jak, blago povijen, prednji dio ima sladan prijelaz u naznatno zaobljene grudi. Podbradak treba da je polukružno zaobljen.

GRUDI su lijepo razvijene, široke i malo izbačene.

LEĐA široka u ramenima, sužuju se i padaju prema repu. Leđna linija je ravna.

KRILA razvijena, lijepo složena i daju dojam dobrog letača. Priljubljena su uz tijelo pokrivaju lađa, leže na repu od kojeg su kraća 2 cm ili za širinu repne šare i ne ukrštaju se.

REP - je srednje dužine, lijepo složen, u liniji leđa. Sastavljen je od 12 - 14 čvrstih pera i ne dodiruje podlogu.

NOGE - srednje su dužine, dobro operjane, a pera na nogama su bijele boje ili u osnovnoj boji goluba. Dužina pera na prstima iznosi 3 -4 cm. Noge su prilično jakih butina i široko usađene u tijelo. Kod tamnih primjeraka nokti su crni, a kod svjetlih boje roga.

PERJE - bogato, dosta kruto i lijepo prileže uz tijelo.

BOJE I ŠARE - Ovi golubovi odgajaju se u osnovnim bojama: 1. jednobojni - plavi, crni, crveni i jnihovim nijansama, kovani, fako i u potpuno bijeloj boji. 2. Dvobojni - svjetli i tamni. Kod svjetlih je osnovna boja bijela. Bijeli je trbuh, leđa i pera po nogama, a po glavi, vratu, grudima, krilima i repu se naizmjenično smjenjujuosnovna boja i šare druge boje. Tamni primjerci imaju osnovnu boju plavu, crnu i crvenu te varijante tih boja. U osnovnoj boji su trbuh i leđa, a po glavi, vratu, grudima, krilima, repu i nožnim perima se smjenjuju osnovna i bijela boja. Što je raspored smjenjivanja boja pravilniji i više simetričan, to je grlo kvalitetnije.

GREŠKE - sitna figura, horizontalno tijelo, viseća krila, šarena leđa i trbuh, slabo operjale noge, nejasne boje, trobojnost, nepravilna obojenost očiju, kratki kljun, uska glava, tanak dugačak vrat, nešto vertikalnije postavljene noge i širi rep od 14 pera. Noge ne smiju biti kraće od 12 niti duže od 15 cm - s ispruženim srednjim prstom.

OCJENJIVANJE - veličina, oblik, boja, šare, perje na nogama, oči i opći utisak.

VELIČINA PRSTENA - prsten broj 10
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
 
MEĐIMURSKA LASTAVICA
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: GOLUBOVI-
Скочи на: