Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 GOLUBI LEPEZANI!.

Go down 
АуторПорука
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: GOLUBI LEPEZANI!.   Tue Nov 09, 2010 7:03 am

POREKLO: Jedna od najstarijih rasa golubova, potice iz Indije,a prenesena je
u Evropu u XVI veku.

OPSTI IZGLED: U paradnom drzanju golub stoji ili se krece na vrhovima prstiju. Na unazad povijenom vratu je glava koja lezi na prednjem jastuku repa. Telo je zaobljeno sa svih strana, drzanje je siroko i duboko. Grudi treba da su uzvisene sto je moguce vise, uzana krila su cvrsto slozena, a letna pera nosi ispod najnizih krajnjih pera repa. Rep (lepeza) je blago izdubljen (konkavan) a toliko je sirok i ravan koliko je to moguce nosi se uspravno, gledajuci sa strane skoro je uspravan, dobro slozen i krut.

RASNE OSOBINE

GLAVA: Mala, fina, nezno zaobljena,glatka. (bez kape)

OCI: Tamne kod belih i onih kod kojih preovladuje bela boja glave. Kod ostalih su biserne ili narandzaste, iako se tezi bisemoj boji oka. Ocni okviri (obocnice) uzani i sto manje upadljivi, prema boji perja su svetlije do tamnije boje.

KLJUN: Srednje duzine, tanak, svelte boje kod belih, crvenih, zutih, stitastih
i obojenorepih, crn kod crnih,indigo-tamnokovanih, i andaluziskih, taman kod plavih i plamenih (kite), roznate boje kod vuga, srebrnih, visebojnih i narandzasto zutih (DeRoy). Nosnice male glatke.

VRAT: Tanak, blago i elegantno povijen. Duzina vrata treba da odgovara
duzini ledja, tako da glava cvrsto naleze na prednji jastuk i ne sme da probija rep (lepezu).

TELO: Malo do srednje velikog, kratko i okruglo a grudi i stomacni deo
(trbuh) obrazuju liniju bez preloma. Gledajuci sa svih strana, tezi se zaobljenom opstem izgledu. Ledja su u sredini malo ulegnuta.

GRUDI: Siroke, pune, dobro zaobljene, jako uzvisene.

JASTUK: Pun i krut, pokriva pera repa od pozadi i od napred, visok je koliko god je to moguce. Prednji jastuk sluzi glavi kao mesto mirovanja. Sto je izrazeniji, siri i gusci, timje bolji. Zadnji jastuk, koji cine podrepna pera je sirok, gust i krut.

KRILA: Uzana, slozena, tesno (uz telo) priljubijena. Gledajuci sa strane,
krajevi letnih pera samo malo izviruju iza kraja repa. Luk krila je pokriven sa grudnim perjem. Za sada je dozvoljeno vise od 10 dugih letnih pera.

REP (LEPEZA): U skladnosti sa velicinom tela, ni suvise mali, ni nesrazmerno velik, malo je izdubljen (konkavan), krazan, sa obe strane blago dodiruje pod, vrlo je gust i krut, cine ga duga i siroka pera, svako pero prekriva ono drugo. Broj pera nije merodavan za kvalitet repa (lepeze). Zastavice pera su dobro slozene (zatvorene). Dozvoljeno je i malo frizure.

NOGE: Neoperjane, kratke, jake, siroko postavljene, daleko napred iz tela izlazeci (napred postavljene). Podkolenice (donji deo nogu), koje su skoro potpuno prekrivene stomacnim perjem, bezprekidno se uklapju (prelaze) u grudnu okruglinu.

PERJE: Kruto i zbijeno.

OBOJENOST: Bela, crna, srebrna, vuga, crvena, zuta, mlecna, pepeljasta, plava sa crnim prugama, plava bez pruga, svetloplava (=srebrnoplava=silber), svetlocrvena, svetlozuta, plavo kovana, svetloplavo (=srebrnoplava=silber) kovana, andaluzijska, indigo-tamnokovana, visebojna (almond), plamena (kite), zlatasta (goldun),krljusasto-belo crvena (agate crvena), krljusasto-belo zuta (agate zuta), narandzasto zuta (de roy), plesnjiva (simler) u plavoj i svetloplavoj boji, ogledalasta u crvenoj i zutoj boji, stitasti (sild) u crnoj, crvenoj, svetlocrvenoj, zutoj, svetlozutoj, plavoj sa i bez pruga (binda) i plavokovanoj boji, beli sa obojenim repom (lepezom) u crnoj, crvenoj, zutoj i plavoj boji, belorepi u crnoj, crvenoj, zutoj, plavoj sa prugama i plavokovanoj boji, tigrasti u crnoj, plavoj i zutoj boji, sareni (pied) u crnoj i plavoj boji.

BOJA I SARE: Sve su boje intenzivne i sjajne. Belaje cisto bela, srebrnobela je sjajna, srebrna je ravnomerna, nezna, srebrnosiva bez pruga i bez rdje. Vuga je ravnomerno sivkasto braon. Kod osnovno plave boje pojavljuje se mlecna boja ( milky) koja kao da je po telu, krilima, repu (lepezi) prevucena sa finim puderom a pruge su po mogucnosti tamne. Visebojni imaju osnovu krem do boje badema i po mogucnosti je ravnomerno rasporedjena prskanost i obojenost perja u raznim bojama. Letna i repna pera su krem do belicaste boje sa crnim i plavim prskama ili prugama. Sare postaju tamnije sa staroscu. Zenke su uvek slabije ocrtane od muzijaka. Boja plamena (kite) je crnotamna sa manje ili vise bronzanim sjajem po vratu i grudima kao i bronzanom naslagom (rdjom) u letnim perima i repu (lepezi).Kod zlatastih (goldun) je farba prosvetljena zuckastim prelivom na grudima koji prelazi i na stomacna pera. Letna i repna pera su zuckasto oivicena. Krljusasti (agate) su jednobojni odnosno sa manje ili vise belih fleka koje nisu pravilno rasporedjene. Letna i repna pera treba da budu u boji a ivice pera treba da budu belicaste. Kod narandzasto zutih (de roy) je osnovna boja narandzasto zuta koja je delimicno prskana ili isflekana bojom mahagonija, koja je ponekad manje ili vise probijena belim. Letna i repna pera su najcesce svetlije obojena. Pepeljasti su svetliji bez tamnijih obelezja sa izuzetkom crvenkastih naslaga na vratnom perju. Andaluzija ima crnoplavu glavu, vrat, grudi i stomak, dok je rep nesto svetliji, stit krila je tamno plav po mogucnosti sa crnim obrubom (ivicama pera), letna pera su tamna, dozvoljeno je vrlo malo, neupadljivo prisustvo rdje. Indigo-tamnokovani imaju bronzanu glavu, vrat, grudi i stit krila a plavkasta letna pera, rep i jastuke. Plesnjivi (simler ili grizzle) imaju manje ili vise belog u osnovnoj boji i erne ili tamne pruge. Sve pruge su ciste i bez prekida. Stitasti imaju od 6-12 belih letnih pera. Ogledalasti imaju na svakom repnom peru, siroko, belo obelezje, koja pri ravnom repu (lepezi), poredjanih pera, na obojenoj osnovi, obrazuju belu prugu. Obojenorepni treba da imaju, po mogucstvu, obojene a belorepi bele jastuke. Sare kod tigrastih i sarenih trebale bi biti ravnomerno rasporedjene. Tigrasti moraju imati obojen rep i duga letna pera.

GRUBE GRESKE: Greske u tipu, suvise grubo telo, nedovoljna zaobljenost tela, suvise duga ili kratka ledja, jako vidljiv luk krila, razlucene (rasecene) grudi, proturena glava kroz rep, noge postavljene suvise nazad, suvise duge (visok postavljen) ili suvise kratke noge (lose kretanje), predugaska letna pera, levkast rep, rep kao kisobran, koso nosen rep, suvise mali ili nepravilno formirani rep (lepeza), uzana i meka repna pera, klice na nogama, veca greska u boji i ocrtanju.

OCENJIVANJE: Opsti utisak - drzanje - stav - rep (lepeza) i jastuci - kvalitet perja - grudi - vrat - glava - boja i crtez.

VEL. PRSTENA: 8 (osmica)

Preuzeto sa interneta
Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: GOLUBI LEPEZANI!.   Tue Nov 09, 2010 11:31 pm

Evo par slika sa interneta

Назад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: GOLUBI LEPEZANI!.   Tue Nov 09, 2010 11:42 pmНазад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Drle
Admin
Admin
Drle

Број порука : 2087
Join date : 13.05.2009
Age : 66
Локација : HAMBURG-SMEDEREVO

ПорукаНаслов: Re: GOLUBI LEPEZANI!.   Tue Nov 09, 2010 11:47 pmНазад на врх Go down
http://pticefaunaeurope.forumsc.net
Sponsored content
ПорукаНаслов: Re: GOLUBI LEPEZANI!.   

Назад на врх Go down
 
GOLUBI LEPEZANI!.
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: GOLUBOVI-
Скочи на: