Ptice fauna Europe

Ptice Fauna Europe
 
HomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеПриступи

Share | 
 

 TIGRASTE ASTRILDE (AMANDAVA AMANDAVA)!...

Go down 
АуторПорука
Daralin
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Број порука : 87
Join date : 04.12.2009
Age : 56
Локација : Srbija-Nemacka

ПорукаНаслов: TIGRASTE ASTRILDE (AMANDAVA AMANDAVA)!...   Sat Sep 04, 2010 11:14 am

Tigraste astrilde (Amandave amandava) su raspostranjene u Indiji,Pakistanu,jugu Kine,Burmi,Tajlandu,jugu Vijetnama i na ostravima Java,Bali,Lombok,Sumba i Flores. Naseljaju stepe,plantaže pirinča i šećerne trske, uvek u blizini reka i močvara. Sreću se na Himalajima i planinskim vencima juga Indije i na 2000 metara nadmorske visine. Ranije se smatralo da u Egiptu živi posebna vrsta, koja je nazivana afričkom tigrastom astrildom. Ta grška je kasnije bila ispravljena, ali nije bila jedina,maslinasto-zelene astrilde (A.formosa) čije je perje donjeg dela žuto,smatrane su podvrstom tigrastih astildi.
U vreme gneždjenja, tigraste astrilde žive u parovima ili manjim jatima. Van tog perioda obrazuju ogromna jata koja lutaju u potrazi za hranom. Gnezde se dva puta godišnje. Gnezda se obično grade u travi ili niskom šiblju, na visini ne većoj od pola metra od zemlje. Hrane se sitnim semenjem, a u periodu ishrane mladih i većim količinama žive hrane.

Razlike u boji

Poznate su tri podvrste ovih astrildi, koje se često uvoze u Evropu.
Ptice nominalne podvrste žive u Pakistanu i Indiji, ali van njenih severnih delova. Nazivaju ih Indijske tigraste zebe. Mužjaku je , u vreme parenja, gornji deo tela crven,a na ledjima, nadrepku i gornjim pokrivenim perima repa se nalaze velike bele tufne. Uzda i perje oko oko je crvene boje,iza je crna pruga, a ispod oka produžena bela tufna. Krila su crno-mrka. Na pokriveni perima krila se nalaze bele tačke. Kljun je crven. NOge su mrke. Intezitet crvene boje varira od primerka do primerka. Sredina stomaka je crnkasta. Van perioda parenja, pticama oba pola je gornji deo tela mrk, a nadrepak žuto-crven sa belim pegama. Uzda i perje oko oka je crne boje. Strane glave su sivo-mrke, a od grla naniže je boja žuto-bela. Na grudima su bele tačke , kojih je manje kod ženke. Krila su mrka, a kljun je crven sa crnim krajem .
Tigraste astrilde druge podvrste naseljavaju centralne delove Tajlanda,Laos i jug Vijetnama. Česi i Nemci nazivaju ovu podvrstu kineskom ili indokineskom. Ove ptice su sitnije od onih nominalne podvrste. Umesto crvenog , imaju zlatno-crveno perje, sa mnogobrojnim belim tačkicama.
Ptice treće podvrste naši odgajivači često nazivaju tigrastom astrildom žutog stomaka. Nadrepak je takodje žut. Bele tufnice pokrivaju celu površinu grudi, ali ne i periferne delove kao kod prve dve podvrste. Sreću se na ostrvima Lombok, Sumba,Flores i Timor i u provincijama zapadne Kine.

Lako gnezdjenje

Prvi put su tigraste astrilde bile uvezene u Francusku, još u 18. veku. Od tada se redovno nalaze na evropskom tržištu. Aklimatizacija prolazi bez većih problema. Neophodno je samo, u prvo vreme, održavati konstantnu temperaturu od 18 stepeni. Posle toga postaju otporne i prema nižim. U Engleskoj grof Berdford je ove astrilde držao u svom parku tokom cele godine. Dobro su podnosile britansku zimu, bile su vesele , a mužjaci su pevali.
Tigraste astrilde se, uglavnom, lako gnezde i dobro se staraju o potomstvu.Vrtna volijera treba da bude gusto zasadjena žbunjem i visokom šibljem. Sagradiće gnezdo u travi, a prihvatiće i gnezdo - kućicu. Ženka snese do pet jaja na kojima leže oba roditelja, smenjujući se tokom 12 dana. Izleženi pilići imaju tamnu kožu, pokrivenu mrkim paperjem. sa tri nedelje izleći iz gnezda, a sa šest prvi put mitare. Kljun počinje da im crveni tek u osmoj nedelji života.
U toku sezone tigraste astrilde se mogu gnezditi 2-3 puta. U gnezdu bude ponekad i više i od 5 jaja. U vreme prihranjivanja mladih treba im davati što više hrane životinjskog porekla.
Kada same prave gnezdo, ono je kupastog oblika. Pre toga, po nekoliko puta na dan igraju svadbenu igru. Mužjak u kljunu drži stabljiku trave i klanja se ženki, skakuće sa visoko postavljenim telom. dok mužjak drži stabljiku u kljunu sparivanja neće biti. Tek kada počne da hvata ženku za perje na zatiljku , aona se sagne i blago zamahne repom, dolazi do kopulacije.

Raznovrsna ishrana

Osnovna hrana tigrastih astrildi su sitne sorte prosa, muhar i svetlo seme. Neophodni su živa hrana i smesa od jaja,i što više zelene hrane, uključujući i proklijalo seme. Bilo je primera da u nedostatku žive hrane roditelji izbace mlade iz gnezda.
Tigrastim astrildama, kao i drugim pticama koje naseljavaju područja obrasla trskom i travom, brzo rastu kandžice , pa o tome treba voditi računa. Vole da se kupaju. Zato treba da im se daje redovito sveža voda u kadici.
Dobro se slažu s drugim pticama u zajedničkoj volijeri. Potrebno im je puno sunčeve svetlosti. Pri držanju u tamnim i vlažnim prostorijama, tamni im perje (melanizam). Neki ornitolozi daju i druga objašnjenja da to vezuje za rdjavu ishranu i nedostatak vitamina D.
Pri dobrim uslovima, tigraste zebe mogu u zarobljeništvu da žive i do 10 godina. Mužjakova pesma je vrlo prijatna i podseća na pesmu naše grmuše, ali je zvučnija. Ženka bez mužjaka, takodje peva, ali joj je pesma kraća i manje zvučna.
Назад на врх Go down
 
TIGRASTE ASTRILDE (AMANDAVA AMANDAVA)!...
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
Ptice fauna Europe :: EGZOTE-
Скочи на: